Isprobajte ove jednostavne i praktične joga vežbe za pripremu tela i duha za meditaciju. Ova drevna veština će vam postati laka kada uvežbate ove joga poze:

1. "Hodanje na rukama"

Postavite desnu ruku na pod. Zatim postavite svoju levu ruku na pod, dok sedite. Krenite desnom rukom ka napred. Zatim ponovite pokret sa levom rukom.

2. Pronađite balans "na sve četiri"

Lagano, bez žurbe primetite kako se vaša težina prebacuje na ruke, kako se kreće unapred. Pomerajte se lagano tako što ćete težinu tela prebacivati na desnu nogu i desno koleno, a zatim isto tako na levu stranu, napred i nazad. Polako rasporedite težinu na sve četiri tačke.

3. Poza "mačke"

Tokom svog sledećeg udaha, isturite zadnjicu i grudi dok istovremeno spuštate kičmu ka podu i stomaku.

4. Poza "krave"

Izdahnite, i obrnite svaku zakrivljenost tela. Podignite predeo oko struka, spustite glavu i repni deo kičme. Ponovite treću i četvrtu vežbu dišući sa pet do deset udaha izdaha. Pomerajte se polako i pokušajte da osetite svaki deo svoje kičme, kako se pomera iz jednog u drugi položaj.

5. Ustanite

Povucite desnu ruku, zatim povucite levu ruku, a zatim prebacite težinu na svoja stopala i ustanite. Kao i uvek, dok se vaša pažnja pomera, usmeravajte je na fizičku senzaciju.

6. Rotacija ramena

Raširite svoje ruke ustranu. Udahnite i vrtite ruke sa dlanovima okrenutim nagore. Izdahnite i nastavite da vrtite ruke, sa dlanovima ovog puta okrenutim unazad. Započnite pokret iz ramena, ostavljajući mali prst na obe ruke da se poslednji pomeraju nagore i nadole.

7. Uvijanje ustranu

Udahnite, podignite svoje ruke gore. Izdahnite i nagnite se nadesno. Izdahnite, vratite ruke u ispravan položaj. Izdahnite i nagnite se ulevo. Obratite pažnju na pokrete s jedne na drugu stranu, kao i na položaj vaše glave.

8. Poza "stolice"

Udahnite, ruke su ispravljene i savijte svoja kolena u oblik stolice. Ova dva pokreta (ispravljanje ruku i savijanje kolena), treba da uradite istovremeno. Da li je vaš um miran u vašem telu? U vašoj sobi? Polako se vratite u početni položaj.

9. Savijanje nogu

Dok izdišete, stanite na svoju levu nogu, a desnu nogu podignite i savijte pod pravim uglom. Vratite se u pozu "stolice" i ponovite sa drugom nogom.

10. Stav mirno

Ostanite mirni u stojećem položaju, držeći oči otvorene. Obratite pažnju na ono što vidite oko sebe. Uzemljitese u svoje okruženje. Osetite svoje noge na podu. Obratite pažnju na protok daha. Možete da ponovite ceo set vežbi. Radite ih što češće.

 Izvor: Sensa