Brojna istraživanja pokazuju da meditacijaima blagotvorno dejstvo po zdravlje tela i uma. Osim što otpušta stres,onda pozitivno utiče i na zdravlje celog organizma, a novija istraživanja pokazuju da se pokazala kao delotvorna i za poboljšanje koncentracije, pamćenja i inteligencije.

Pročitajte još:

Kod kojih problema pomaže meditacija: univerzalan kosmički lek za duši i telo

KRATKA MEDITACIJA ZA ZDRAVLJE: 10 minuta svakog jutra - za isceljenje duše i tela

Ipak, u stresonom i užurbanom životu, nažalost, teško možemo pronaći vremena za dugu meditaciju i opuštanje. Rešenje je jednostavno, izdvojite svakog dana bar 10 minuta za meditaciju i to će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje i mentalno stanje. Svako do nas može izdvojiti 10 minuta dnevno, a evo šta kažu studije:

U stručnom časopisu "Frontiers in Neuroscience" objavljena je studija u kojoj je dokazanod a meditacija od samo 10 minuta može poboljšati vaše kognitivnesposobnosti.

Učesnici u ispitivanju sedeli su 10 minuta i pratili vođenu meditaciju pre nego što su ispunili odgovarajuće testove. Osobe koje su meditirale imale su bolje rezultate na zadatom testu u odnosu na one koji nisu meditirali.

Sledeći put kada imate važans astanak, prezentaciju, javni nastup ili zadatak, samo odvojite 10 minuta za meditaciju i shvatićete kako vaš mozakradi brže nego obično.

Časopis zdrave psihologije (The Journal of Health Psychology) objavio je studiju u kojoj je dokazano da meditacija pomaže sportistima da se brže oporave, daje im energiju i motiviše ih da svakodnevno vežbaju.

Meditacija vam može pomoći čak i da poboljšate ljubavneveština. Časopis humanističkih nauka objavio je meta-analizu u kojoj je zaključeno da se nakon meditacije osećamo zadovoljnije i usklađenije sa svojim partnerom - bolje se razumemo.

Meditacija pomaže da otpustimo negativne misli i smanjimo rizik od konflikta u partnerskim odnosima, već podržava zdravu komunikaciju.

Izvor: Lovesensa