Joga je poznata kao drevna veština za opuštanje i aktiviranje tela, a da li ste čuli za jogu lica?

"Joga lica je naučno dokazani potpuno prirodni princip podmlađivanja lica. Ona je prirodni face lift koji se bazira na aktivaciji mišića lica koji sa jedne strane podiže mišiće, daje im tonus, što je jako važno na primer za regiju obraza, a u isto vreme opuđta mišiće i oslobađa ih tenzije i stresa koji su često uzrok dubokih bora. Sa aktivacijom mišića poboljsava se cirkulacija, samim tim koža dobija svežu krv, kiseonik i hranljive materije, pa i sama koža postaje zdravija, svežija, sjajnija, ujednačenija. Joga lica ima razne benefite od ublazavanja bora, nadutosti, podočnjaka, preko podizanja linija lica, obraza, regije oko usana i same brade, do lepše i zdravije kože, kao i mnoge mentalne benefite, povecanja zadovoljstva, samopouzdanja, raspoloženja, smirenosti i oslobađanja od stresa i tenzije." - ističe Ivana Mrkalj sertifikovani instruktor joge lica u Srbiji.

Ivana Mrkalj je sertifikovani instruktor joge lica, a praktikovanjem ove tehbnike i širenjem znanja o njoj bavi se četiri godine. Sa Ivanom smo razgovarali o tome koje sve blagodeti na podmlađivanje kože lica ima joga, koje su najbolje vežbe za smanjenje bora, kao i koliko je potrebno raditi vežbe lica da bi rezultati bili vidljivi.

1. Koliko godina možete da izgledate mlađe ako redovno vežbate jogu lica?

Jogu lica mozete početi da praktikujete i u 20im, sto ranije to bolje, ali i ako počnete u 50im imacete rezultat. U zavisnosti kada počinjete i kolikočesto praktikujete same vežbe, joga lica vam može omogućiti da izgledate mnogo mlaže. Sve je individualno i neke žene izgledaju 10 godina mlađe, a neke koje imaju i dobre genetske predispozicije mogu sa 70 godina izgledati kao da imaju 50 godina. Najvažnije je da ste uporni i da vam joga lica bude deo svakodnevice, tako cete sigurno imati dobre rezultate i mnogo mlađi izgled lica i vrata čak i u zrelim godinama.

U zavisnosti koji tip lica imate, mesnato ili koščato lice, praktikujete adekvatne vežbe da bi ste postigli zeljeni rezultat. Postoje vezbe koje mogu doprineti većem volumenu lica, da lice bude punije i kruglije, a takođe može se postići i mršaviji izgled lica, špicastija brada, izraženija vilica, ali sve zavisi od same konstitucije vaseg lica. U svakom slučaju, sa vežbama joge lica, lice dobija svežinu, koža je zdravija i sija, bore se ublažavaju, pogotovo duboke izražene bore koje su rezultat napetosti i tenzije u mišićima.

3. Možete li izdvojiti jednu najefikasniju joga vežbu lica za neutralisanje bora u predelu očiju?

Moja omiljena vežba za predeo oko ociju je “Binocular” ili “Dvogled”. Pozicioniraju se ruke oko očiju kao da držite dvogled na ocima, rukama i prstima blago razvučete dvogled kojim povlačite kožu kako bi ste zategli regiju oko očiju, a onda poluzatvorite oci kao da čkiljite u jaku svetlost. Ova vežba aktivira Orbicularis Oculi, kruzni mišić oko očiju i ublažava bore oko očiju, podiže kapak i pomaze ublažavanju podocnjaka.

joga lica vezbe za podmladjivanje
Ivana Mrkalj, Privatna arhiva 

4. Koliko minuta dnevno je potrebno izdvojiti za jogu lica kako bi rezultati bili vidljivi?

Mišići lica su međusobno povezani, delikatniji i manji od mišića tela i zato im je potrebno manje vremena da se aktiviraju i samim tim su i rezultati brze vidljivi nego kod vezbanja mišića tela. Kada počinjete sa jogom lica, potrebno je da vežbate svaki dan po 15-20min, a prvi rezultati su vidljivi već nakon 2 nedelje: poboljšan, ujednačeniji tonus koze, smanjena nadutost u licu, ublazeni podocnjaci a nakon mesec do dva se mogu videti i: podignuti obrazi, izraženije jagodice, umanjene i ublazene bore na celu, oko očiju, oko usana, nazolabijalne bore ublažene, smanjen podbradak, zategnutija koža vrata, veća punoća usana, sve u zavisnosti koje vežbe radite i koje mišiće aktivirate u svojoj dnevnoj rutini vezbi. Ako se redovno praktikuje, joga lica ima trajne rezultate. U početku se vežba svaki dan, a kada se postignu željeni rezultati može se smanjiti broj dana na vežbanje dva, tri puta nedeljno.

5. Zašto joga lica?

Da li ste znali da vaše lice ima 57 mišića? Zašto ne bi vežbali mišiće lica kao što vežbate mišiće tela da bi ste imali zategnuto telo? Ista stvar je sa mišićima lica, ako ih ne vežbate oni će se vremenom uspavati i opustiti, a gravitacija vam u svemu tome dodatno odmaže. Dobra stvar je što kod joge lica ne morate da idete u teretanu, trčite, znojite se i podižete tegove, dovoljno je 15-20 min dnevno da vežbate u svom domu, a sve što vam je potrebno je ogledalo, vaše lice i vaše ruke. Kada savladate vežbe postaje još zabavnije jer onda vam više ne treba ogledalo i mozete raditi vežbe u raznim situacijama, paralelno dok gledate film, vozite kola, igrate se sa svojom decom, kuvate, radite na kompijuteru i samim tim vam joga lica više ne trazi zasebno vreme već postaje deo vašeg života i svakodnevnih aktivnosti.

Pogledajte video u kojem Ivana pokazuje kako možete da radite jogu lica za podmlađivanje. 

Izvor: Sensa