Način ishrane je ključan za uravnoteženo stanje organizma, zdravlje i izgled naše kože, piše Lovesensa.

Dokazano je da prisustvo kolagena u organizmu utiče na zdrav i mladolik izgled kože, čini da koža lica bude zategnuta i sjajna. Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena u našem organizmu su losos, supa od kostiju, jaja, čia semenke, semneke bundeve, agrumi, zeleno povrće, bobičasto voće, avokado i paradajz.

Sa druge strane,. postoje namirnice koje podstiču gubitak kolagena, negativno utiču na zdravlje kože i podstiču brže starenje i pojavu bora.

1. Pomfrit

Hrana koja se dugo prži u ulju, naročito krompir, oslobađa slobodne radikale i negativno utiče na zsravlje organizma uopšte i na stanje naše kože. Zamenite prženi krompir sa pečenim slatkim krompirom, jer pripremljen na ovaj način, krompir sadrži minerale koji su dobri za stanje kože.

2. Beli hleb

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, izaziva upalne procese u telu i direktno utiče na ubrzan proces starenja.

Umesto belog hleba, konzumirajte integralni hleb bogat žitaricama, bez dodatpog šećera.

3. Beli šećer

Šećer je namirnica koja dokazano uzrokuje pojavu akni i sprečava proizvodnju kolagena u organizmu. Zamenite šećer medom ili, ukoliko vam se jede nešto slatko, kalorične čokoladice i sladolede, zamenite voćnim psolasticama.

4. Margarin

Studije pokazuju da osobe koje ne kkonzumiraju buter ičli margarin imaju znatno lepšu kožu i manje bora. Margarin sadrži trans masti koje negativno utiču na kolagen i elastičnost kože. Takođe, pojačavaju nesavršenosti i bore na koži nastale kao uzrok UV yra;enja.

Najbolja zamena za margarin i buter je maslinovo ulje.

5. Prerađeno meso

Kobasice i suhomesnati proizvodi imaju negativan uticaj na stanje vaše kože. Ove namirnice sadrže puno soli, zasićenih masnoća i sulfata koji dehidriraju kožu i izazivaju upalne procese u telu. Kako biste u organizam uneli dovoljno protein, umesto prerađenog mesa konzumirajte mahunarke i jaja. Za sve one koji vole jela sa mesom, preporučuje se meso sa niskim procentom masnoća (riba, piletina...). Takođe, riba je sjajan izvor kolagena, naročito losos.

PageBreak

10 namirnica koje ubrzavaju starenje, goje i loše utiču na zdravlje: često ih jedemo, a treba ih izbegavati
Foto: Shutterstock 10-namirnica-koje-ubrzavaju-starenje-goje-i-lose-uticu-na-zdravlje-cesto-ih-jedemo-a-treba-ih-izbegavati

6. Mlečni proizvodi

Naučne stuudije su ioprečne kada je u pitanju efekat mlečnih proizvoda na kožu i proces starenja. Jedni tvrde da su mlečni proizvodi odlični za kolagen, elastičnost i punoću kože. Sa druge strane, određeni stručnjaci ističu da sir, kajmak i punomasno mleko mogu izazvati oksidativni stres i uzrokovati upalne procese u organizmu.

Sve zavisi od organizma - da li vam mlečni proizvodi prijaju ili ne?

Mleko je sjajan izvor kalcijuma i zato je važno da ga imamo u ishrani. Ipak, ako vašem organizmu ne prijaju jala od i sa mlekom, onda izvor kalcijuma obezbedite iz semenki, mahunarki, badema, zelenog povrća i smokvi.

7. Gazirana pića i kafa

San je najbolji prirodni eliksir za lepotu. oba napitka sarže visok procenat kofeina, što s emože negativno odraziti na kvalitet sna. Loš san uzrokuje brzu pojavu bora, staračke pege i podočnjake. To ne znači da treba da se odreknete šoljice jutarnje kafe, već da smanjite unos ovih napitaka.

Umesto kafe možete piti zlatno mleko sa kurkumom - ima sjajno dejstvo jna zdravlje i lepotu.

8. Alkohol

Alkohol je uzročnik mnogih problema na koži, poput crvenila, otečenosti lica, nedostatka kolagena i bora.

Vitamin A je vrlo važan u anti-age procesu, zato ga sadrže i mnogi kozmetički proizvodi protiv pojave bora. Ovaj vitamin je zadužen za razgradnju i pojavu novih ćelija kože, a samim tim i proizvodnjom kolagena. Često konzumiranje alkohola smanjuje procenat vitamina A u našem organizmu, zato je važno da kočličinu alkohola koju konzumirate značajno smanjite na jednu do dve čaše nedeljno.

9. Izbegavajte zagrevanje ulja na visokim temperaturama

Poluzasićena ulja koja sadrže omega 6 masne kiseline, poput ulja kukuruza i suncokreta, podstiču slobodne radikale i pojačavaju rizik od upalnih procesa u telu, naročito kada ih zagrejete na visokoj temperaturi. To ne znači da ova ulja nisu zdrava, već da njihov unos treba ograničiti. Pokušajte d aih povremeno zamenite maslinovim uljem, jer je bogato antioksidantima, vitaminom E, fitosterolom i pozitivno deluje na zdravlje tela uopšte.

10. Pirinčane galete

Iako se pirinčane galete smatraju kao dobra dijetalna ishrana, ova namirnica nema baš pozitivno dejstvo na kožu.

Pirinčane galete sadrže visok glikemijski indeks i povećavaju nivo šećera u telu, a samim tim podstiču i bržu pojavu bora.
Kao zdravu grickalicu predlažempo da namažete humus na iseckanu crvenu papriku. Ukusno je, a sadrži puno hranljivih sastojaka.

Izvor: Lovesensa