Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta mogu da nas nauče oboljenja: nakon izlečenja život postaje drugačiji

Bolest često dozvoljava ispoljavanje emocija koje smatramo zabranjenim, dozvoljava čak i primanje ljubavi na drugačiji način, može uticati na dinamiku odnosa sa drugima, postavljajući druge u određene pozicije u odnosu na nas.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neobično je kada kažemo da imamo korist od tegobe, možda zvuči grubo, jer implicira da smo krivi ili da namerno prouzrokujemo svoju patnju. Zapravo i nije tako. Patnja je istinska i stvarna, ali pored nje može postojati psihološka korist kao sastavni deo nastanka bolesti ili njenog održavanja.

Ona nije namerna, već najčešće na nesvesnom nivou, odakle aktivno utiče na nas, obezbeđuje neku ličnu psihološku korist. Način na koji to radi je individualan, kreiran u datom momentu i okruženju

Najčešće se dešava da obolelog postavlja u poziciju koja mu obezbeđuje nešto što smatra da bi bilo teško na drugi način dobiti. Bolest često dozvoljava ispoljavanje emocija koje smatramo zabranjenim, dozvoljava čak i primanje ljubavi na drugačiji način, može uticati na dinamiku odnosa sa drugima, postavljajući druge u određene pozicije u odnosu na nas.

Povezane vesti

Generalno, ideja je usmeravanje naše pažnje i pažnje drugih ka našim potrebama, što olakšava prihvatanje, poštovanje naših potreba, može olakšati prihvatanje naših ograničenja, dati izgovor za neuspeh ili dati dozvolu da budemo iskreniji, da činimo ono što inače smatramo zabranjenim. Potrebe su ljudske, univerzalne, ako naučimo da ih prepoznamo, uvažavamo i zadovoljimo, neće nam biti potrebna bolest da stvara dodatne uslove za njihovo zadovoljenje.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj