Ako kao način života biirate veganskuishranu ili se zbog zdravlja odlučujete na pšovremeni post i odricanje od namirnica životinjskog porekla, donosimo vam recept za zdrav veganskisir, piše Lovesensa.

Ovaj sir se lako i brzo priprema, a možete ga koristiti kao namaz, kao predjelo ili savršeno meze uz čašu dobrog vina.

Recept za veganski sir

Sastojci:

  • šolja indijskog oraha
  • kašičica bosiljka
  • kašičica origana
  • 1 ½ kašičicu kukuruznog skroba
  • čeno belog luka
  • kašika soka od ceđenog limuna
  • kašičica javorovog sirupa
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • 2 kašičice agar-agar praha

Priprema:

U blender sipajte indijski orah, kašičicu bosiljka, kašičicu origana, pola kašičice soli, 1 ½ kašičicu kukuruznog skroba, čeno belog luka, kašiku soka od ceđenog limuna, kašičicu javorovog sirupa i 3 kašike nutritivnog kvasca. Sve prelijte sa pola šolje vode i mutite dok ne dobijete jedinstvenu smesu.

U šerpu sipajte pola šolje tople vode i 2 kašičice agar-agar praha. Mešajte i kuvajte na srednjoj vatri. Kada proključa, dodajte smesu iz blendera i mešajte.

Kuvajte dok sve zajedno ne proključa, a onda sipajte u dublju okruglu posudu. Sir ostavite na 2 sata da se stegne u frižideru. Isecite kriške i uživajte u bogatom ukusu uz čašu vina.

Izvor: Lovesensa