Da li ste nekada čuli za vežbelica?

Joga lica, gimnastika lica ili "facefitness" predstavljaju sjajan prirodni način zatezanja lica, smanjenja rizika od nastanka bora i očuvanja mladolikosti. Vežbe za lice preporučuje se svima starijim od 25 godina, a njihov intenzitet treba da se povećava sa povećanjem starosti. Najbolje e da svakog dana izdvojite 10 do 15 minuta za ovu rutinu, a osim što će pozitivno uticati na lepotu kože, zabaviće vas i opustiti. 

Evo kako da radite vežbe lica protiv bora:

Zagrevanje. Trepnite brzo 20 puta, a da oči ne zatvorite prejako. Zatim ovu vežbu radite polako 10 puta. Istovremeno, oči će se osloboditi suvoće i umora.

Vežba protiv spuštenih kapaka. Pravimo "naočare" od prstiju, a da ne zatvaramo palac i kažiprst. Čvrsto stavljamo prste oko kapaka i pofignemo kapke ispod obrva. Spoljna ivica mišića kapaka treba da bude fiksirana. Otvorimo oči 10-15 puta, a zatim zaćkiljimo, osetimo kretanje mišića. Važno je da ne naborate čelo.

Vežba za podizanje uglova usana. Spojite gornju i donju vilicu, ali ostavite usta otvorenim. Pokušajte da se nasmejete sve dok ne osetite da vam se obrazi zatežu. Kažiprstima podignite uglove usana. Držite 10 sekundi. Ovu vežbu uradite tri puta.

Vežba za zategnuti vrat. Da biste ojačali mišiće prednjeg dela vrata, potrebno je da sednete ili stojite uspravno, spustite ramena i povucite glavu gore. Zagrlite vrat dlanovima tako da zglobovi budu blizu jedan drugog. Pokušajte da pritisnete mišiće vrata dlanovima, ali ne gurajte glavu napred. Radite samo sa mišićima vrata, opirući se rukama. Vežbu izvodite dinamički, 20 puta. Da biste pojačali efekat, možete pritisnuti jezik o gornje nepce. 

Vežba "o" zateže ovalni deo lica. Ovu vežbu možete raditi ujutru, a da ne ustanete iz kreveta. Opustite vilicu što je više moguće i ispružite usne kao da izgovarate slovo "o". Ostanite tako pet sekundi. Ako se bol javi u predelu spoja gornje i donje vilice, laganim pritiskom masirajte ovo područje dlanovima.

Vežba za čelo. Da biste sprečili ili smanjili horizontalne bore na čelu ili relaksirali napetost u glabelarnom mišiću, neophodna je masaža. Da biste to uradili, polako, lagano pritisnite prstima most između nosa i čela. Prste bi trebalo nežno utisnu u površinu kostiju. Važno je pratiti pravac masaže. Masaža se radi od sredine čela i do krajeva, bez istezanja kože. Dnevno je dovoljan minut masaže.

Pogledajte u video prilogu neke od najvažnijih vežbi za lice.

Izvor: Sensa