Četvrta čakra Anahata, odnosno srčanačakra, predstavlja centralnu čakru koja se nalazi u središtu grudi, u visini srca. Anahata je povezana sa zelenom bojom - bojom proleća. Takođe predstavlja i jednu od najvažnijih čakri u procesu meditacije jer pomaže uspostavljanju duhovne ravnoteže.

Srčana čakra predstavlja našu sposobnost da volimo, kvalitet naših sadašnjih, prošlih i budućih ljubavi a povezana je i sa mogućnošću donošenja odluka. Pomoću srčane čakre iskazujemo ljubav i brižnost.

Pročitajte još:

Proverite da li vam je zatvorena srčana čakra: odgovorite na ova pitanja i saznajte da li imate energetsku blokadu

Kako se otvara srčana čakra kod muškaraca

Tehnike koje se najčešće koriste za balansiranje srčane čakre su joga, meditacija, kristaloterapija, ali i vežbe disanja i mudre.

Najbolji efekat postićićete ako sve tehnike koristite zajedno i tako se fokusirate potpuno na otvaranje četvrte čakre kao vodećeg simbola ljubavi.

Kada je reč o jogi, asana, odnosno joga položaj/vežba koja najbolje stimuliše srčanu čakru naziva se Shalabhasana (položaj skakavca).

Evo kako da izvedete ovu vežbu:

Lezite na stomak tako da vam brada dodiruje pod. Sklopite ruke iza leđa tako da vam se lopatice približavaju, a sklopljene šake budu ispod donjeg dela leđa.

Dišite polako i sa udahom podignite glavu, grudni koš i ramena prema gore, a ruke i dalje držite skupljene na leđima.

Ukoliko vam prija, možete podići i noge sa poda dok vam je gornji deo podignut.

Udahnite dva puta duboko u ovoj pozi, a zatim izdahnite.

Praktikujte ovu joga asanu onoliko koliko vam prija, a osim što pozitivno utiče na srčanu čakru, ima pozitivno dejstvo na leđa i kičmu.

Izvor: Lovesensa