Sam cilj joge predstavlja jedinstvo tela, srca i uma, tj. harmoniju fizičkih radnji. Kao tradicija koja se razvijala i evoluirala hiljadama godina, joga predstavlja skup svih najviših znanja iz celog sveta, pretočen u nauku o ljudskom biću i svim aspektima njegovog postojanja.

Pozdrav Suncu - Surya namaskar: stare asane na novi način

Već posle nekoliko nedelja redovnog vežbanja možete da osetite efekte - kako težina napušta telo, srce i um i lakoća dolazi na njeno mesto.

1. Virabhadrasana 1 ili Ratnik 1

Stanite na početak prostirke u položaj Tadasana, podignite jednu nogu i zakoračite unazad. Grudni koš i kukovi bi trebalo da vam ostanu paralelni. Savijte nogu koja je napred, tako da koleno bude iznad skočnog zgloba. Ako je potrebno, popravite razmak između stopala. Spustite petu stopala koje je pozadi na pod i okrenite stopalo ka spolja, pod uglom od 45 stepeni. Ako ne može da bude pod uglom od 45 stepeni, odustanite odmah od ovog položaja...

Na kraju, kad smo završili sa donjim delom tela, preostaje nam „samo" da podignemo ruke iznad glave. Pazite da sa rukama ne podignete i ramena. Svesno ih spustite, a vrat izdužite. Šake mogu da budu spojene, rastavljene ili u nekoj mudri, kako god vašem telu u tom trenutku prija.

2. Stoj na glavi ili Sirsasana

Sednemo u Vajrasanu,ukrstimo podlaktice hvatajući suprotne laktove. Nagnemo se trupom malo napred i spustimo podlaktice na ćebe. Učvrstimo laktove na tlo i gledamo da razmak između njih ne bude veći od širine ramena. Ispružimo podlaktice i čvrsto upletemo i „zaključamo" prste, ali tako da nisu ukočeni.

Spustimo vrh glave (teme) na prostirku smeštajući celu glavu između šaka tako da zadnji deo glave (potiljak) dodiruje spojene dlanove. Učvrstimo poziciju glave i dišemo nekoliko sekundi mirno i ujednačeno u ovom stavu. Podvijemo prste na nogama, podignemo i ispravimo kolena. Šetamo prstima napred, ka glavi, sve dok trup ne bude vertikalan u odnosu na tlo. Sa izdahom savijemo kolena i približimo ih grudima. Potom pritisnemo nožne prste i područje ispod njih snažno na tlo i odgurnemo se podižući obe noge sa tla.

Neiskusni vežbači započinju praktikovanje ove asane prvobitno je vežbajući uza zid, dok ne ovladaju održavanjem ravnoteže na glavi.

Sa izdahom polako odvajamo kolena od grudi i podižemo ih sve dok butine ne budu paralelne sa tlom. Nastavimo da podižemo kolena usmeravajući ih ka tavanici, sve dok butine ne dođu u vertikalan položaj. Potkolenice su savijene nazad, pete držimo blizu trtice. Ispravljamo kolena i podižemo potkolenice u liniju sa butinama.

Potpuno ispružimo i istegnemo spoljne i unutrašnje ivice nogu usmeravajući prste ka tavanici. Celo telo je vertikalno dok balansiramo na vrhu glave, a nikako ne na podlakticama i laktovima.

Izlazimo iz stoja na glavi tako što prvo savijemo kolena, a potom ih spuštamo dole, obrnutim redosledom od ulaženja u isti.

3. Vrana ili Kakasana

Ovo je jedan od prvih položaja balansiranja na rukama, zbog čega i zahteva određeni nivo snage u njima. Svaki položaj moramo da osvestimo pre nego što ga savladamo, a to ćemo moći da uradimo tek nakon što smo taj položaj isprobali.

Ovo je položaj u kojem su laktovi mnogo više savijeni i potkolenice su postavljene direktno na nadlaktice.

Položaj nam: jača ruke, jača trbušne mišiće, razvija koncentraciju, deluje na ravnotežu, prokrvljuje organe unutrašnje duplje.

4. Dijamant / Vadžrasana

Ovaj položaj možete zauzeti odmah posle jela jer pogoduje varenju.

Lagano kleknite na pod ili ćebe. Izvucite nožne prste i postavite gornju stranu stopala na pod. Spustite sedalne mišiće na tabane. Dopustite petama da legnu u stranu i da dodiruju kukove. Dlanove možete spustiti na butine ili staviti nadlanice jednu na drugu.Držite trup dugačkim i opustite oči.

U ovom položaju možete ostati koliko vam prija. Izađite iz položaja tako što ćete se nagnuti napred i spustiti dlanove na pod. Sedite u stranu i ispružite noge. Ukoliko vam je položaj suviše težak za kolena ili stopala, postavite ćebe ili jastuk između sedalnih mišića.

Dobrobiti:

  • Pomaže i popravlja varenje
  • Jača mišiće karlice i donosi svesnost
  • Odličan položaj za meditaciju.

5. Anjaneyasana (Anđanejasana) ili položaj mesečevog srpa

Ovo je jedan od položaja klasičnog pozdrava Suncu (Surya Namaskar) i u tom slučaju u položaj ulazimo iz Utanasane. Jednom nogom zakoračimo unazad i oslonimo tu nogu na koleno i ris stopala, dok druga noga napred ostaje savijena u kolenu.

Napred koleno ne prelazi prste na stopalu. Pozadi je noga oslonjena o ris i koleno, ali težina nije pozadi na kolenu. Cilj nam je da rasteretimo koleno, tako što ćemo težinu prebaciti napred na savijenu nogu. Kukovi nisu opušteni i ne vise slobodno ka podu. Treba angažovati mišiće središta tela, tako da su kukovi aktivni.

Mi smo ti koji određujemo na kojoj visini od poda će biti i koliko će se prepone istezati. Kao i svaki drugi položaj, tako i ovaj polako produbljujemo. Budite obazrivi ako imate problema sa kolenima, donjim delom leđa ili srčanih problema.

6. Utthita Parsvakonasana

Ovo je zahtevni yoga položaj zato što traži i snagu i fleksibilnost.

Stati u Tadasanu - samastiti položaj za stojeće asane (sastavljena stopala, pelvis u neutralnom položaju, istegnuta kičma, ramena daleko od ušiju, teme istegnuto prema gore).

Na izdah iskoračiti desnom nogom. Udahnuti. Uz izdah podići obe ruke da budu paralelne sa podom sa dlanovima okrenutim nadole. Udahnite i okrenite levo stopalo malo nadesno (30 stepeni), a desno stopalo otvoriti na 90 stepeni.
Uz izdah savijte desno koleno prema desnom stopalu, tako da je centar kolena u ravni sa desnim zglobom, a potkolenica pod pravim uglom u odnosu na pod. Udahnite. Uz izdah spustite desnu ruku na blok ispred sebe ili na pod iza stopala ukoliko ste dovoljno fleksibilni. Udahnite. Uz izdah istegnite levu ruku preko glave, dlan okrenut nadole. Ukoliko možete, glavu okrenite prema gore i fokusiraje se na jednu tačku na plafonu.

Ako imate problema u vratnom delu, pogled treba da bude ispred vas ili u pod. Zadržite položaj dišući normalno najmanje 8 udaha i izdaha. Udahnite i izađite iz položaja, vraćajući se u Tadasanu. Ponoviti položaj na drugoj strani.

7. Položaj plesača / Natarajasana

U ovom položaju pokušavamo da zadržimo, što je više moguće, vertikalan položaj našeg torza. Stojimo u položaju Planine (Tadasana). Udahnemo.

Sa izdahom podižemo desnu nogu i hvatamo njeno stopalo desnom rukom. Levu ruku podižemo iznad glave. Kao prva i najlakša verzija ostajemo u ovom položaju i ne idemo dalje.

Sa jednim izdahom podižemo zadnju nogu, dozvoljavajući da nas ona povuče i izvije ka nazad i biramo ili ćemo torzo usmeriti ka podu i pogled ka ispruženoj ruci ili ćemo dozvoliti našim grudima da se jako otvore, dok nam se leđa izvijaju i truditi se da zadržimo vertikalu našeg torza, što je više moguće.

U oba slučaja možemo koristiti zid ili stolicu koju smo stavili ispred sebe kako bismo zadržali ravnotežu. Dišemo u položaju do 5 udaha i izdaha, i sa jednim izdahom se sa puno kontrole vraćamo u prvu verziju položaja, spuštamo nogu i radimo drugu stranu.Položaj plesača isteže ceo prednji deo torza i ramena.

Intenzivno isteže mišiće stomaka, butine koja je podignuta, kao i zadnju ložu noge na koju smo oslonjeni. Kao i drugi stajaći položaji, utiče na jačanje celog tela. Pošto je i balansirajući položaj, utiče na ravnotežu i koncentraciju.

Izvor: Sensa