Metabolizam je ključan za mnoge funkcije u telu,a i od presudne je važnosti za varenje i apsorpciju hrane, kao i kada želite da smršate. Ukoliko imate spor metabolizam, kilogrami se lakše i brže talože. Ubrzavanje metabolizma na prirodan način podrazumeva izbalansiranu ishranu i fizičku aktivnost, a evo koji sve trikovi postoje koji ga mogu ubrzati dodatno:

1. Začini - Konzumirnaje bibera, đumbira, čilija, senfa i drugih začina koji zagrevaju metabolitzam, može pomoći u poboljšanju varenja hrane. Važno je ne preterivati sa ovim začinima, posebno ako imate osetljiv želudac.

2. Budite aktivni - Kada ste aktivni, metabolizam se pokreće. To ne moraju biti naporne i iscrpljujuće vežbe, već džogiranje, skijanje, plivanje ili šetnja po prirodi. Važno je samo da ne vodite sedelački način života.

3. Spavajte najmanje 8 sati noću - redovan i dubok san je garancija zdravlja. Kada smo neispavani postoji rizik od pojačanog apetita i naše telo ne može pravilno da funkcioniše, hrana se vari sporije.

4. Jedite češće, ali manje - Pokušajte da jedete male obroke na svaka 3 sata, ali malo po malo. Doručak je izuzetno važan za metabolizam, pa ga nikako nemojtepreskakati. Međutim , ni on ne treba da bude obilan. Imajte 3 glavna obroka i 2 užine, u ograničenim porcijama. Potrudite se da ne jedete ništa 3 sata pred spavanje.

5. Jedite puno svežeg povrća i voća - Za ubrzanje metabolizma posebno su korisne jabuke i šargarepa, jer sadrže vlakna i brojne vitamine i minerale. Vlakna upijaju masnoće iz hrane, a prolazeći kroz gastrointestinalni trakt, deluju kao čistač – "čiste" ostatke hrane, sluz i sve što začepljuje naše telo. Nakon takvog čišćenja, metabolički procesi se ubrzavaju, a vi brže gubite težinu.

6. Pijte više vode - Voda je uključena u sve metaboličke procese, pa je veoma važno da pijete dovoljno vode svakog dana. Koliko vode dnevno treba piti je individualna stavr koja se definiše u zavisnosti od visine i telesne težine, ali u proseku osoba treba da popije oko 2 litra vode dnevno. Važno je znati da sok, čaj, kafa i druga pića smatraju se hranom, a ne vodom! Bolje je potpuno odbaciti alkohol - ne samo da uklanja tečnost iz tela, već i komplikuje metabolički procese.

7. Redovno posećujte saunu - Boravak u sauni stimuliše metabolizam i krvotok. Ako nemate problema sa srcem i visokim pritiskom, pokušajte da nađete vremena za saunu bar jednom mesečno.

8. Masažaubrzava cirkulaciju krvi i poboljšava metabolizam. Posebno se u cilju ubrzanja metabolizma preporučuje tajlandska masaža koja se još naziva i pasivna joga. Ali u principu, svaka masaža ima pozitivan efekat na telo (u odsustvu medicinskih kontraindikacija), bilo da je protiv celulita, tajlandska ili klasična. Veoma je korisno masirati stopala zagrejanim uljem pre spavanja. Na stopalima se nalaze tačke koje su odgovorne za rad svih sistema organa na telu i samim tim se može poboljšati metabolizam.

Izvor: Sensa