Matičnjak je višegodišnja biljka koja ima neverovatno lekovito dejstvo, a može s elako uzgajati u baštama i dvorištima. Pored efekta na zdravlje, matičnjak svojim mirisom privlači pčele, pa je sjajan i za održavanje ravnoteže u bašti, oprašivanje, kao i za očuvanje prirode.

Postoje razni benefiti koje po zdravlje ima matičnjak, a jedno od najvažnijih i najpopularnijih primena ove biljke jeste za ublažavanje stresa, nervoze, anksioznosti i protiv nesanice. Ukusom i mirisom podseća na limun, a u tradicionalnoj medicini se koristi i kod raznih tegoba, od zdravljaprobavnog trakta do zarastanja rana, kao i kod očuvanja zdravlja srca.

Čaj od matičnjaka se upotebljava kod želudačne kiseline, nadimanja, lošeg varenja, mučnine,bogat je antioksidansima, pa pozitivno utiče i na prosec detoksikacije. Istraživanja pokazuju da je matičnjak vodeća biljka za umirenje i miran i kvalitetan san, a mnogi je nazivaju i biljkom "emocionalnog isceljenja".

Pozitivno utiče i na žensko zdravlje jer smanjuje tegobe uzrokovane PMS-om, a poseduje i antiimflatorna svojstva, bori se protiv upale i virusnih infekcija. Evo kako napraviti čaj od matičnjaka - zdrav eliksir za dušu, um i telo:

Jednu supenu kašiku sušenog lista matičnjaka prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite šolju i ostavite da čaj odstoji 15 minuta. Zatim procedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima lep ukus, pa verujemo da će svima prijati. Ukoliko volite slađu verziju čaja, dodajte kašičicu meda. Važno je da nikada matičnjak ne kuvate, već se biljka isključivo preliva ključalom vodom i tako se dobija zdrav napitak.

Pored čaja, matičnjak se u službi zdravlja koristi i u vidu kapsula, tableta i eteričnog ulja.

Izvor: Sensa