Da biste ostali snažni i za vreme posta ili detoksa organizma, ruski travar Dmitrije Jurovski savetuje: zamenite svakodnevnu kafu biljnim čajevima, koji podižu životni tonus i nadoknađuju deficit vitamina u organizmu.

Napitak od 4 sastojka protiv bakterija i kiselosti u telu: kako da napravite čudotvoran napitak ljubičasti raj (RECEPT)

Kantarion i origano

U Rusiji je oduvek bio veoma cenjen čaj od kantariona i divljeg origana, odnosno vranilove trave. On ima antioksidantno i antibakterijsko dejstvo, povećava otpornost na viruse, a osim toga, ublažava simptome depresije.

Pola čajne kašičice cveta kantariona pomešajte sa istom količinom divljeg origana. Prelijte smesu sa čašom ključale vode, pa ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte svakodnevno jednu do dve čaše napitka, dodavši u njega malo mleka ili meda po svom ukusu. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i pacijentima koji pate od hipertenzije.

Ivan čaj

Još jedna veoma popularna biljka u Rusiji je Ivan-čaj, odnosno koporski čaj (Chamerion angustifolium). Odvar Ivan-čaja sadrži šest puta više vitamina C nego limun. On ojačava imuni sistem, normalizuje pritisak, olakšava glavobolju i smanjuje nervozu.

Jednu čajnu kašičicu isitnjene biljke prelijte sa čašom ključale vode. Sačekajte pola sata da odstoji. Popijte dve do tri čaše čaja tokom dana.

Šumska jagoda

List šumske jagode se takođe često koristi u Rusiji za pravljenje vitaminskih čajeva. Napitak od ove biljke pomaže u borbi protiv anemije, srčanih oboljenja, alergije i leukemije.

PageBreak

Lekoviti dar prirode

Dve supene kašike bilja dodajte u jedan litar ključale vode. Stavite napitak na dva-tri sata u vruću rernu. Konzumirajte dve-tri čaše čaja svakodnevno.

Napitak od 3 sastojka za detoks i skidanje masnih naslaga: evo šta treba uvek da sipate u zeleni čaj

Crna ribizla

Pupoljci i mlado lišće crne ribizle sadrže puno vitamina i minerala. Čaj od ove biljke normalizuje krvotok, leči anemiju, pomaže kod oboljenja kože, dijateze i tuberkuloze limfnih čvorova.

Jednu supenu kašiku bilja prelijte čašom ključale vode. Sačekajte da se ohladi. Popijte jednu do dve čaše čaja tokom dana. Napitak se konzumira posle obroka.

Čaj od ribizle se ne preporučuje trudnicama i pacijentima sa tromboflebitisom.

Tekst: Tatjana Gutorova

Izvor: Novosti