Ove palačinke se spremaju od brašna od spelte, koje je izvrstan izbor za osobe koje pate od alergija, kao i bademovo ili ovseno mleko, koje je odlična alternativa za sve one koji su osetljivi na laktozu.
Svežu notu ovoj omiljenoj poslastici daje sok od narandže, koji obiluje vitaminom C.
Neizostavan dodatak u ovoj varijanti palačinki je šumska kraljica borovnica, koja, osim što osvaja punoćom ukusa, obiluje i zdravim antioksidansima.
Sastojci:
- 100 g zamrznutih borovnica
- 135 g speltinog brašna
- 1 i 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 zamena za jaje (1 kašičica mlevenog lana + 3 kašičice vode ili 1 kašičica chia semenki + 1/3 šolje vode)
- 90 ml bademova ili ovsenog mleka
- 1 i 1/2 kašike maslinovog ulja
- 1 i 1/2 kašike meda
- 30 ml svežeg soka od narandže
Priprema:
U borovnice umešajte kašiku brašna pa ih stavite u frižider.
U jednoj posudi izmešajte suve sastojke. U drugoj posudi izmešajte vlažne sastojke. zamjenu za jaje, mleko, med, sok od narandže, ulje i ekstrakt vanile. Zatim suve sastojke dodajte vlažnim.
Pecite palačinke na srednje jakoj vatri dok se sa svake strane ne zarumene. Poslužite ih sa medom, kriškama sveže narandže i borovnicama.
Izvor: Alternativa za vas