Bez obzira da li kupujete u prodavnici, spremate ispit ili pokušavate da se setite kako se zove osoba koju ste upoznali na moru, vaše pamćenje vam pomaže da pristupite kratkoročnim i dugoročnim informacijama i obradite informacije koje vas okružuju.

Svi bismo mogli da iskoristimo malo dodatne mentalne snage da nam pomogne da se setimo važnih stvari, zar ne? Pa, ispostavilo se da postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u održavanju zdravlja našeg mozga i poboljšanju našeg pamćenja:

1. Promenite navike u ishrani

Nekvalitetna hrana i loše navike ne utiču samo na povećanje telesne mase i razvoj mnogih bolesti, već negativno deluju i na mozak. Uvedite samo nekoliko promena u svom načinu ishrane kako biste poboljšali funkciju mozga i svoje pamćenje:

-Ograničite upotrebu šećera, rafinisanih žitarica i prerađene hrane

-Povećajte unos proteina životinjskog porekla, zdravih masti (koštunjavo voće, hladno ceđena ulja) i antioksidanata (bobičasto voće, artičoke, brusnice, mahunarke…)

-Održavajte uravnotežen nivo šećera u krvi

2. Uvedite omega-3 masne kiseline

Govoreći o zdravim mastima, omega-3 masne kiseline su od vitalnog značaja za sveukupne kognitivne funkcije i poboljšanje pamćenja, a tu se pre svega misli na one koje se nalaze u morskim ribama i algama. Istraživanja su pokazala da konzumiranje adekvatnih količina omega-3 kiselina koristi kognitivnom zdravlju, da poboljšava memoriju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. Pokrenite se

Vežbanje nije samo lek za telo već i za mozak. Studije su pokazale da aerobne i kardiorespiratorne vežbe povećavaju belu i sivu materiju u mozgu. Siva materija je odgovorna za većinu procesa koji se dešavaju u mozgu, dok je bela materija više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine - a sve su važne za funkciju pamćenja. Stručnjaci preporučuju 30 do 60 minuta aktivnosti tri do pet puta nedeljno.

4. Isključite se

Brojna istraživanja pokazuju da meditacija produžava telomere (biomarker za dugovečnost) i poboljšava ukupnu funkciju mozga. Tačnije, meditacija povećava sivu materiju u mozgu i pomaže u poboljšanju pamćenja i učenja. Odvojite svakog dana bar pola sata za meditiranje.

5. Spavanje

Nije iznenađenje da je san ključan za naše opšte blagostanje, ali da li ste znali da on igra specifičnu i vitalnu ulogu u zdravom pamćenju? Dok spavate svake noći, vaš mozak uzima sve informacije iz dana i eliminiše nepotrebne delove kako bi mogao pravilno da uskladišti ono što je zaista neophodno. Sedam do devet sati mirnog sna osigurava da će se zadržati prava sećanja.

Izvor: Sensa