Nordijsko hodanje je nastalo kao letnji trening za skijaše u Finskoj krajem 1960-ih godina. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje koje možete nabaviti u većini prodavnica sportske opreme. Prvi štapovi posebno dizajnirani za ovu vrstu aktivnosti nastali su krajem 80-tih.

Tehnika hodanja sa štapovima podrazumeva povećanje normalnog zamaha ruku prilikom kretanja i korišćenje štapova kao potporu, tj. oslonac tokom hodanja. Razlika u odnosu na običnu šetnju je u tome što koristimo štapove i na ovaj način angažujemo dodatno trup, rameni pojas i ruke, koristimo gotovo sve mišićne grupe u aerobnom režimu rada. Kao jedna od najjednostavnijih sportskih aktivnosti nordijsko hodanje ima dobar uticaj na zdravlje.

4 razloga da probate nordijsko hodanje:

1.Hodanjem od 30 do 60 minuta na dan, pet dana u nedelji, snižava se rizik od srčanih i benignih oboljenja, ali i depresije
2.Hodanje potpomaže osnaživanju kostiju, naročito kukova. Ovom aktivnošću mišići se rastežu i tako se pravi balans u telu
3. Podstiče snižavanje "lošeg" LDL holesterola, a povećava dobar HDL holesterol.
4.Poboljšava se rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema i deluje preventivno kada su u pitanju dijabetes tipa 2 i povišen krvni pritisak.

Ova vrsta hodanja unapređuje moždane funkcije, pamćenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje i doprinosi prevenciji depresije i stresa. Zeleni prirodni prostori su najidealnije okruženje za praktikovanje ove aktivnosti. Nordijsko hodanje možete praktikovati i u sklopu rehabilitacije.

Nordijsko hodanje u Srbij? Da, moguće je. Ivana Tošović od marta ove godine pohađa Školu nordijskog hodanja i podelila je svoje iskustvo sa nama: "U Školu nordijskog hodanja sam se upisala nakon Škole trčanja i kad sam shvatila da bi mi prijao neki lakšitempo, a da ostanem i dalje aktivna i ne razmišljam da li u teretanama ima mesta. Nordijsko hodanje preporučujem svima koji su zanemarili zdravlje i žele da budu aktivni. Kroz ovu školu upoznajete nove ljude i idete na izlete, i za svaku preporuku je!".

Ukoliko želite da svoje telo aktivirate na ovaj način u Beogradu postoji Škola nordijskog hodanja koju organizuje Beogradski trkački klub i koji 25. septembra vrši novi upis članova. Više na: www.nordijskohodanje.com

Izvor: Sensa