Crna rotkva, često zanemareno povrće koje se zbog svojih dragocenih blagodeti po zdravlje, često koristilo u narodnojmedicini. Sadrži ugljene hidrate, proteine, minaralna jedinjena, glukozide i zdrava ulja, a sjajan je izvor vitamina B i C koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Crna rotka ima i visoku količinu skroba, organskih kiselina, vlakana, aminokiselina i enzim lizocim koji ima važnu ulogu u uništavanju zidova bakterijskih ćelija.

Jedan od najboljih načina da iskoristite crnu rotkvu u službi zdravlja jeste da napravite od nje zdrav domaći sok. Iako ima gorak ukus, on je sjajan kompleks vitamina, minerala i hranljivih nutrijenata koji mogu okrepiti organizam, ublažiti određene neprijatne simptome i smanjiti rizik od oboljenja. Možete ga konzumirati i na dijeti jer je niskokaloričan.

Smatra se da je sok od crne rotkve prirodni antibioitk koji pomaže u borbi sa upalnim procesima u telu, jača imunitet i pomaže kod prehlade. Pored toga, podstiče rad creva i pomaže kod zatvora, kao obloga može se koristiti i kod uganuća i upala, čisti krvne sudove i smanjuje rizik od lošeg holesterola, uklanja višak tečnosti iz tela i otvara apetit.

Konzumiranje soka od rotkve NIJE zamena za terapiju koju vam je prepisao lekar, a pre upotrebe ovog soka morate se konsultovati sa lekarom jer se ne preporučuje svima. Treba da ga izbegavaju osobe koje imaju giht, probeleme sa nadimanjem, bolesti pankreasa, upalu jetre ili bubrega, čir na želucu, probleme sa kiselinom i gastritis.

Kako da napravite lekoviti sok od crne rotkve?

Oljuštite i operite crnu rotkvu, pa je isecite na kriške. Ubacite kriške u posudu sa vodom i ostavite da odstoji oko dva sata u vodi, a zatim ubacite kriške u blender sa vodom i mutite dok ne dobijete kašastu smesu. Postoji i drugi način - iizrendajte rotkvu, pa ostavite da ostoji malo u frižideru, a zatim je uz pomoć cediljke i gaze procedite od pulpe da dobijete bistar sok. Za drugi metod biće vam potrebno više od jedne rotkve.

Ukoliko u sok od crne rotkve dodate malo meda, dobićete sjajan lek protiv kašlja koji s eodavno koristi u narodnoj medicini. Operite rotkvu, pa joj odsecite vrh i izbušite rupu u centru. U rupu koju ste probušili sipajte med, ali ne do vrha. Rotkva će "pustiti vodu", pa morate ostaviti prostor u kome će se stvoriti sjedinjeni sok od meda i rotkve. Ostavite da odstoji 12 sati, a onda konzumirajte zdravu mešavinu pre jela, 3 puta dnevno.

Izvor: Sensa