Mediteranska ishrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu, kao i vegetarijanska obogaćena mlečnim proizvodima, podjednako smanjuju količinu triglicerida, telesnu težinu i masno tkivo, a time i rizik za srčane bolesti, pokazalo je jedno italijansko istraživanje.

Ovo voće smanjuje stres i umiruje nervni sistem: saznajte koja voćka aktivira hormon zadovoljstva

Naučnici su nasumično podelili 107 gojaznih odraslih osoba u dve grupe od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj ishrani tri meseca. Potom su sledeća tri meseca promenili ishranu. Na početku istraživanja svi ispitanici jeli su raznovrsnu hranu.

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali dobijali su redovne nutricionističke savete o tome kako da smanje kalorijski unos. Cilj predloženih jelovnika i obroka bio je smanjenje unosa kalorija.

Bez obzira na tip ishrane sudijama se savetovalo da od 50 do 55 posto kalorija unesu u obliku ugljenih hidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku belančevina.

Ispitanici su, bez obzira na vrstu ishrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu, kazali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation.

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL hlesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale.

Dosadašnja istraživanja nisu uspoređivala vegetarijansku i mediteransku ishranu, kaže vođa istraživanja Francesco Sofi sa Univerziteta u Firenci i bolnice Careggi. Ovo je prva studija čiji je cilj uporediti dve ishrane u istoj grupi ispitanika koji se hrane raznovrsno, kazao je Sofi.

Pouka je da je vegetarijanska ishrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima jednostavna za pripremu i bez ikakvih pratećih zdravstvenih problema, ako se priprema uz podršku stručnih nutricionista. To pomaže da smanjite neke faktore kardiovaskularnog rizika jednako dobro kao i na mediteranskoj ishrani, kazao je.

Mediteranska ishrana uobičajeno se sastoji od mnogo ribe, voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja, kao i nemasnih izvora belančevina. Vegetarijanci takođe jedu voće, povrće i integralne žitarice kao i jaja i mlečne proizvode.

Kako radi kalorijski termostat u ljudskom mozgu: zašto ne gubimo kilograme mada manje jedemo

U poređenju sa ranijim navikama ispitanici u obe grupe značajno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. Na vegetarijanskoj ishrani značajnije je smanjen LDL holesterol, tzv. loš Holesterol koji se nakuplja na ćelijama krvnih sudova i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih sudova. To je za očekivati jer je izvor većine LDL-a meso, kaže Sofi.

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku ishranu takođe je očekivano jer je poznato da kombinacija maslinovog ulja i kompleksnih ugljenih hidrata u voću i povrću koji su temelj ove ishrane smanjuje trigliceride, zaključio je.

Izvor: Zadovoljna