Proleće je vreme za energičnu jogu koja otvara srce. Pravilna praksa potpomaže efektivnu ravnotežu prirode i pojačane kapha doshe, koja uzrokuje prolećne prehlade, upale sinusa, alergije, zatvore i astmu. Asane koje otvaraju grudi i pranayama koja zagreva i energizuje bi trebale biti sastavni deo prolećne prakse svakog jogina.

Zašto je zdravije disati kroz nos: evo šta sve leči pravilno disanje u jogi

Ajuruveda sledi zakone prirode - i kada se radi o jogi. U prirodi, suprotnost donosi ravnotežu: toplina balansira hladnoću, ulje balansira suvoću. Brojni su primeri kako priroda sledi određene zakone. Cilj prolećne joga prakse je balansirati kapha doshu koja se akumulira tokom zime, prolećne hladnoće i vlažnosti.

Kapha dosha je teška, vlažna, kompaktna i lako stagnira. Sledeći prirodne zakone suprotnosti, joga koja balansira kaphu je energična, zagrevajuća i energična. Deluje na grudi i glavu kao područja najsnažnije kaphe.

Sledeći principi i vežbe će vam pomoći da prolećnu praksu uskladite sa prirodnim promenama.

Generalno, kapha se balansira energičnim vežbama. Stilovi joge kao što je vinyasa i power yoga najbolje odgovaraju proleću, vođene pokretom i zagrevanjem tela. Uz to Kapha lako stagnira, pa kratke i različite asane su posebno balansirajuće. Prolećna praksa može biti živahnija i zabavnija od jesenje, koja bi trebala biti sporija i nežnija kako bi balasirala Vata doshu.

Budite pažljivi da ne preterate. Joga može više balansirati nego druge forme vežbanja, ali moderna joga ima tendenciju stimulisati telo previše. Ajuruveda predlaže da vežbamo sa oko 50% našeg prirodnog kapaciteta i prestanemo kad se počnemo znojiti ili ne možemo doći do daha. Ovo uputstvo je možda prevaziđeno - jer je nastalo pre nekoliko hiljada godina kada je svakodnevni život zahtevao više fizičkeaktivnosti nego što imamo danas. Prošla su vremena kada smo proizvodili svoju hranu ili ručno prali vlastitu odeću, što je bila intenzivna vežba. Danas, više sedimo i trebamo dodatan impuls da ostanemo u ravnoteži. Ali ići daleko preko vlastitog kapaciteta je isto tako disbalansirajuće. Dakle, iako su brži flow i kraća zadrška dobri za prolećnu praksu, nikada ne bi trebali ići tako daleko da sa časa joge odlazimo iscrpljeni.

PageBreak

Spiritualna praksa

Rana jutra su najbolje vreme za sve vežbe, posebno u proleće. Jogini smatraju sate pred zoru brahma muhurta - pogodno vreme koje samo po sebi vodi do spiritualne prakse (kao joga). Zaista rano - brahma muhurta počinje oko 4:30 ujutro! Ovo možda neće biti realno za sve, ali praktikovanje joge između 6 i 10 ujutro i što je moguće ranije u tom periodu je i dalje delotvorno.

Kako kapha dominira prirodom između 6 i 10 ujutro (jutaranja magla i rosa, određena teškoća u atmosferi) malo živahne joge pomaže balansirati unutrašnju kaphu. Uklanja tromost i može dodati određenu energiju i svežinu.

Dok balansirana joginska praksa deluje na celo telo, prolećnu praksu bi trebalo činiti više otvaranja srca i grudi. Kapha dominira gornjim delom tela i kada je neuravnotežana ima tendenciju zapušiti gornje disajne kanale - šlajm, prehlade, upale sinusa itd.

4 jednostavne i čudesne vežbe protiv stresa: evo kako da lečite i jačate telo jutarnjim istezanjem

Korisne prolećne asane su: Ratnik 1, Ratnik 2, Plesač, Kobra, Luk, Skakavac, Deva, Riba, Krug, Pas licem prema gore, Krava. Većina ovih poza ima umerena izvijanja unazad koja otvaraju pluća i povećavaju kapacitet. Ne samo da popravljaju već i preveniraju kapha neuravnoteženost.

Pravilna prolećna pranayama neverovatno doprinosi balansiranju kaphe. Zagrevajuća i energična praksa bhastrike, užarena lobanja (kapalabhati), i dah vatre (agni prasana) učiniće čuda u čišćenju sinusa, podstaknuti varenje i povećati temperaturu tela. Toliko su efikasne da će čak, na licu mesta, ukloniti kapha sluz! Za vate, još umerenija ali zagrevajuća praksa, kao npr. disanje desnom nozdrvom (surya bhedan), pomažu balansiranju povećane kaphe u proleće.

Da biste dobili maksimum vežbama disanja, najbolje ih da ih izvodite u ranim jutarnjim satima. Stimulisaće misli i razbuditi jednako kao i šolja jake kafe. Tradicionalno, sve pranayamičke tehnike se sprovode nakon asana a pre meditacija.

Kada kreirate prolećnu sekvencu joga prakse, imajte na umu ove principe. Ako je moguće, praktikujte u ranim jutarnjim satima. Koristite kraće zadrške i izaberite sekvence u kojima ćete uživati ali koje će biti i izazov, dodajte asane koje otvaraju grudi, pranayamu koja zagreva i energizuje. Oznojite se ali ne dozvolite da ostanete bez daha. Zaustavite se na 60 - 70% vlastitog fizičkog kapaciteta. Naravno, završite savasana asanom, u kraćoj verziji radi kaphe.

Izvor: Joga portal