Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako treba da vežbate jogu tokom proleća: najbolje prolećne asane za obnavljanje energije i otvaranje srca

Da biste dobili maksimum vežbama disanja, najbolje ih je da ih izvodite u ranim jutarnjim satima. Stimulisaće naše misli i razbuditi jednako kao i šolja jake kafe!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Proleće je vreme za energičnu jogu koja otvara srce. Pravilna praksa potpomaže efektivnu ravnotežu prirode i pojačane kapha doshe, koja uzrokuje prolećne prehlade, upale sinusa, alergije, zatvore i astmu. Asane koje otvaraju grudi i pranayama koja zagreva i energizuje bi trebale biti sastavni deo prolećne prakse svakog jogina.

Zašto je zdravije disati kroz nos: evo šta sve leči pravilno disanje u jogi

Ajuruveda sledi zakone prirode - i kada se radi o jogi. U prirodi, suprotnost donosi ravnotežu: toplina balansira hladnoću, ulje balansira suvoću. Brojni su primeri kako priroda sledi određene zakone. Cilj prolećne joga prakse je balansirati kapha doshu koja se akumulira tokom zime, prolećne hladnoće i vlažnosti.

Kapha dosha je teška, vlažna, kompaktna i lako stagnira. Sledeći prirodne zakone suprotnosti, joga koja balansira kaphu je energična, zagrevajuća i energična. Deluje na grudi i glavu kao područja najsnažnije kaphe.

Sledeći principi i vežbe će vam pomoći da prolećnu praksu uskladite sa prirodnim promenama.

Generalno, kapha se balansira energičnim vežbama. Stilovi joge kao što je vinyasa i power yoga najbolje odgovaraju proleću, vođene pokretom i zagrevanjem tela. Uz to Kapha lako stagnira, pa kratke i različite asane su posebno balansirajuće. Prolećna praksa može biti živahnija i zabavnija od jesenje, koja bi trebala biti sporija i nežnija kako bi balasirala Vata doshu.

Budite pažljivi da ne preterate. Joga može više balansirati nego druge forme vežbanja, ali moderna joga ima tendenciju stimulisati telo previše. Ajuruveda predlaže da vežbamo sa oko 50% našeg prirodnog kapaciteta i prestanemo kad se počnemo znojiti ili ne možemo doći do daha. Ovo uputstvo je možda prevaziđeno - jer je nastalo pre nekoliko hiljada godina kada je svakodnevni život zahtevao više fizičkeaktivnosti nego što imamo danas. Prošla su vremena kada smo proizvodili svoju hranu ili ručno prali vlastitu odeću, što je bila intenzivna vežba. Danas, više sedimo i trebamo dodatan impuls da ostanemo u ravnoteži. Ali ići daleko preko vlastitog kapaciteta je isto tako disbalansirajuće. Dakle, iako su brži flow i kraća zadrška dobri za prolećnu praksu, nikada ne bi trebali ići tako daleko da sa časa joge odlazimo iscrpljeni.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj