Nadutost je problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi u svim životnim dobima, a prati je osećaj velike nelagodnosti što sigurno utiče na kvalitet života i svakodnevne aktivnosti i obaveze koje treba da ispunimo.

U crevima svake osobe postoje gasovi, dnevno se formira oko 1 litar i to je potpuno normalna pojava. Osoba nema nikakvih neprijatnosti.

Ali ako se njihova količina poveća, to uzrokuje ne samo nelagodnost i neugodnost, već može biti simptom nekih bolesti digestivnog trakta. Ako iznenada nadimanje postane čest saputnik vašeg života, obavezno zakažite pregled kod gastroenterologa. Možda je u pitanju samo intolerancija na određene namirnice, a možda ozbiljnije oboljenje.

Šta može izazvati nadimanje kod zdravih ljudi?

-nedovoljno žvakanje hrane i brzo jedenje

-prejedanja, tj. ogromna količina hrane

-konzumiranje velike količine vode u toku jela, naročito hladne

Postoje i proizvodi, čija upotreba izaziva fermentaciju i povećano stvaranje gasova. To se naročito javlja ukoliko se konzumiraju u velikim količinama:

-skrobna hrana - žitarice, hleb, testenine, kukuruz, pirinač, mahunarke;

-hrana bogata vlaknima - sirovo povrće, voće, mahunarke, orasi;

-proteinski proizvodi - masno meso, riba, živina;

-mlečni proizvodi - u slučaju netolerancije na laktozu;

-proizvodi koji sadrže šećer, slatka gazirana pića, slatkiši;

-pečurke (zbog prisustva hitina, teško svarljivog polisaharida);

-proizvodi fermentacije - peciva pravljena s kvascem, kvas, pivo.

Osim toga, nadutost je češća kod ljudi koji su fizički malo aktivni i neredovno i loše se hrane.

Po svemu sudeći skoro sve namirnice mogu izazvati nadimanje u zavisnosti od količine i načina kombinovanja s drugom hranom. I važno je reći da je svaki organizam individualan. Nekoj osobi na primer kupus može da dovede do povećanog stvaranja gasova, dok nekoj drugoj neće praviti problem.
Stoga pratite svoje telo, ako je potrebno vodite dnevnik ishrane da biste rešili ovaj problem. Na ovaj način možete izbeći one namirnice ili kombinacije namirnica koje izazivaju tako neprijatnu pojavu, ili pripremiti takve namirnice na neki drugi način.

Izvor: Sensa