Većini je poznat osećaj kad nešto osetimo „u utrobi", kad osetimo bljesak intuicije negde iz dubine našega tela. Kad nešto pomislimo, u neuronima u našoj glavi opažaju se malene iskre elektriciteta. Mozak u našoj glavi je hardver za naše misli. Ali, kad iskusimo spoznaju iz dubina utrobe, ili intuiciju, majušne iskre elektriciteta zaiskre u našem drugom mozgu - stomaku.

Dok prvi mozak služi kao naš intelektualni hardver, drugi mozak - creva - su naš emocionalni navigacijski sistem. Bez njega smo „izgubljeni". U poslednjih 25godina naučnici su napravili zapanjujuća otkrića i dokazali ovu tvrdnju, jer se pokazalo sledeće: kada imamo misli i osećanja, tada stvaramo hemijske supstance u mozgu. Nazvali su ih neuropeptidima. Neuro, jer su pronađeni u mozgu; peptidi, jer je reč o molekulama nalik proteinima.

Komunikacija mozga i stomaka

To znači, jedan deo mozga ne komunicira s drugim bilo kojim ljudskim jezikom, već preciznim jezikom neuropeptida, odnosno vrlo preciznim hemijskim supstancama. Možete da zamislite te supstance kao ključeve, koji se uklapaju samo u određene ključaonice.U zidovima ćelija drugih neurona se nalaze mali receptori, koji odgovaraju tim ključaonicama. Utvrđeno je, da se takvi receptori ne javljaju samo u mozgu, već svuda u telu, na primer u imunoćelijama, koje nas štite od infekcija, raka i degenerativnih bolesti. Drugim rečima, znači da imunoćelije konstantno registruju naš unutrašnji dijalog. Mi ne možemo da imamo nijednu misao, nijedan osećaj, ni emociju, a da imunoćelije to ne znaju uz pomoć specifičnih receptora.

Joga položaj za bolje varenje

Imunoćelije su ugrožene zbog negativnih osećaja i emocija. Ovo saznanje potkrepljuje sada već staru pretpostavku da su imunoćelije nekog čoveka, koji se duže vreme mučio ili brinuo oko nečega, takođe 'pune briga' i tako podložnije padu imuniteta, razvoju bolesti, raku, degenerativnim bolestima itd. Ove imunoćelije vode isti unutrašnji dijalog kao i ćelije mozga. U imunoćelijama nisu samo receptori za neuropeptide; one su takođe u stanju da proizvode iste hemijske supstance kao i mozak koji misli. Ovo važno saznanje znači da imunoćelije mogu da misle. Njihove misli doduše nisu lingvistički strukturirane i ne mogu se zbog toga izraziti jasnim jezikom, ali se ipak proizvodi isti hemijski kod, koji proizvodi i mozak dok misli. Imunoćelija je, dakle, jedno malo, svesno biće.

PageBreak

Stomak je naš drugi mozak. Poslušajte šta vam govori!
Profimedia stomak_je_nas_drugi_mozak_poslusajte_sta_vam_govori2

Stomak može da misli

Imunoćelija izgleda kao lutajući neuron, a imunosistem kao lutajući nervni sistem. U poslednjih 10-15 godina je otkriveno, da se to ne odnosi samo na imunoćelije, već i na druge ćelije. Ćelije stomaka proizvode iste supstance kao i mozak, koji misli, ćelije debelog creva... Kada, dakle, kažemo: 'Moj stomak mi kaže to i to', to treba uzeti potpuno doslovno, jer stomak proizvodi iste supstance kao i misleći mozak. Stomak ne poznaje sumnju u sebe, zato su ti 'stomačni osećaji' verovatno još tačniji.

Srećna creva: kako sistem za varenje utiče na naše hormone i psihičko stanje

Sada, dakle, znamo da imamo telo, koje misli. Gde god pogledamo, nalazimo isti fenomen: ćelije srca, ćelije bubrega, ćelije kože proizvode iste hemijske supstance kao i mozak. Kada kažete, 'srce mi je teško od brige', tada je vaše srce doslovno natovareno tužnim hemijskim supstancama; kada kažete, 'Pući ću od radosti', tada je vaša koža puna srećnih, antidepresivnih molekula pod nazivom imiprimin. Sadržaj interleukina i interferona, antikancerogenih sredstava, raste kod radosti i veselja - i to ne samo u koži i krvotoku. Sa druge strane se u slučaju straha, nesigurnosti i ljutnje povećava sadržaj hemijskih supstanci, kao što su kortizon, adrenalin ili noradrenalin, koji ako smo duže izloženi, razaraju imuno sistem.

Disbalans creva

Creva su složen mehanizam, precizan i osetljiv, kome ne pogoduje današnji način života, jer jedemo hranu na koju smo najčešće intolerantni. Većina toksina, koji opterećuju naše telo, potiču iz hrane. Tu su i antibiotici, čija učestala primena uništava crevnu floru i desetkuje dobre bakterije, koje neutralizuju oko 40 posto toksina koje konzumiramo u hrani. Kad tome dodamo konzervanse, aditive, teške metale, hormone, hlor, prejedanje i neprimerene kombinacije namirnica unutar pojedinih obroka, spoznajemo na kakvom su udaru naša creva i kako se narušava njihovo funkcionisanje.

PageBreak

Stomak je naš drugi mozak. Poslušajte šta vam govori!
Profimedia stomak_je_nas_drugi_mozak_poslusajte_sta_vam_govori3

Raspoloženje ide iz stomaka

Intolerantna hrana koja ne sadrži toksične molekule, kao što su mlečni proizvodi, gluten i žitarice, može izazvati „toksične" reakcije u crevima. Takve namirnice se još nazivaju i toksičnim okidačima. Jedan od načina kako hrana negativno utiče na naše telo je izazivanje intolerantnih i alergijskih reakcija. Na ovaj način se aktiviraju i drugi mehanizmi u telu, kao što su autoimuni procesi, ili stvara kiselost, veća količina sluzi, nadimanje ili zatvor, pa čak može uzrokovati promenu raspoloženja. To su namirnice koje mogu biti vrlo ukusne, ali se zbog njih često osećamo vrlo loše.

6 ajurvedskih saveta za bolje varenje i život sa više energije

Najčešći toksični okidači su gluten, mlečni proizvodi, prerađeni šećer, kofein i alkohol. Poželjno je uraditi Test intolerancije ili pokušati sa vođenjem dnevnika kako se osećamo nakon određenih namirnica za koje sumnjamo da bi mogle biti naši toksični okidači. Ako se nakon nekog obroka osećamo puni energije, aktivni i vedri, tada smo konzumirali hranu koja je za nas izvor zdravlja. No, ako smo nakon obroka tromi, umorni, naduti, imamo glavobolju ili nam se stvara pojačana sluz, tada neka namirnica nije za nas.

Holistički tretmani

Gastrointestinalni poremećaji su među najčešćim razlozima zbog kojih ljudi traže medicinsku pomoć. Mnogi od simptoma koje ti crevni poremećaji uzrokuju očito su povezani sa crevima, ali puno je dokaza da još mnoge druge bolesti, naizgled nepovezane s crevima, takođe proizlaze iz disfunkcije creva ili su pod njenim snažnim uticajem. Među njima su gojaznost, srčana bolest, autoimuni poremećaji, astma, dijabetes, artritis, depresija, alergije i kožni simptomi. Kako bismo povratili zdravlje i rešili se hroničnih tegoba, potrebno je povremeno obnavljati i čistiti creva.

Da li postoje namirnice s negativnim kalorijama: umesto energije koju trošimo na varenje, treba misliti o pametnim kalorijama

Svaka ćelija, organ, akupunkturni meridijan ili emocija ima karakterističan elektromagnetski potpis. Bolest počinje energetskim poremećajem. Neravnoteža u telu u vidu promene suptilne energije pojavljuje se mnogo ranije nego sto se pojave simptomi bolesti. Kvantnim terapijama se pre svega podižu opšte imunobiološke sposobnosti, aktiviranje detoksikacionih sistema, postizanje metaboličkog balansa - mršavljenje, hormonske stabilizacije, postizanje mentalne i emotivne stabilnosti u organizmu.

Izvor: Sensa