Hrana koju jedemo osim što utiče na naše organe, zdravlje i raspoloženje, značajno može imati efekta na funkcionisanje mozga i memoriju. Hrana koja pokreće oslobađanje serotonina i dopamina, zapravo čini da vaš mozak bolje funkcioniše i smanjuje rizik od depresije. Ova dva neurotransmitera normalizuju krvni pritisak, pomoći vam da bolje spavate i obezbediće potrebnu energiju za ceo dan. 

Postoje četiri hormona sreća: endorfin, serotonin, dopamin i oksitocin. Istraživanja pokazuju da određen namirnice mogu podstaći normalno lučenje ovih hormona, poboljšati aktivnost mozga, smanjiti rizik od depresije i podstaći dobro raspoloženje. Evo koja hrana podstiće lučenje dopamina i serotonin i hrani mozak:

Ovas

Spada u kategoriju zdravih i pametnih ugljenih hidrata. Ovi ugljeni hidrati imaju smirujući efekat na mozak. Ovas od celog zrna indukuje proizvodnju triptofana, odnosno esencijalnu aminokiselinu iz koje se sintetiše serotonin.

Banane

Banane su jedna od najboljih namirnica koju možete da jedete ako želite da povećate nivo serotonina i dopamina. Neće moći sami da izleče depresiju. Međutim, oni će vam dati prirodni poticaj za energiju, optimizam i zdravlje. Jer banane imaju visok sadržaj vitamina A, K, B6. To su glavne komponente u sintezi i metabolizmu neurotransmitera, uključujući serotonin i dopamin. Banane su bogate prirodnim šećerima. Oni, u kombinaciji sa prirodnim vlaknima povećavaju snagu i energiju.

Čokolada

Čokolada, osim što je jedna od najboljih namirnica za povećanje nivoa serotonina i dopamina, takođe vam daje energiju zbog svog sastava. Visok procenat kakaa u crnoj čokoladi delovaće poput kofeina, a ispitivanja pokazuju da samo kockica crne čokolade dnevno može poboljšati raspoloženje

Ananas

Ponekad zaboravimo koliko dobro može biti ovo voće za nas. Ananas smanjuje anksioznost i deluje protivupalno. Bogat je vitaminom C i dobro deluje su za vašu cirkulaciju, koncentraciju i motivaciju. Odličan je izbor za večeru jer pomaže vašem telu da proizvodi melatonin, hormon spavanja.

Losos

Ribe poput lososa i skuše bogate su vitaminima B. Ove esencijalne hranljive materije igraju važnu ulogu u proizvodnji serotonina i dopamina. Takođe, kao što smo ranije pisali, našem mozgu je potreban Omega-3, koji se nalazi u lososu. Omega 3 poboljšava procese pamćenja, fokusiranja i raspoloženja.

Leblebija

Leblebija s ekoristi u kuhinjama raznih kultura, a širom sveta ljudi vole da je jedu zbog njene sposobnosti da poboljša raspoloženje i da im energiju. Zato je leblebija, zajedno sa maslinovim uljem, belim lukom i paprikom, jedna od najčešćih namirnica koje se jedu na Bliskom istoku.Izvor: Sensa