Sara Lazar, neuronaučnica koja radi na Medicinskom fakultetu Harvard i bolnici u Masačusetsu, testirala je efekte meditacije na mozak. Ono što je otkrila, iznenadilo je i nju: meditacija zaista može transformisati vaš mozak.

U početku je mislila da je meditacija placebo efekat. Nakon doktorata iz molekularne biologije, uputila se u istraživanje meditacije. Nauka je dokazala da tehnika meditacije smanjuje stres, depresiju, anksioznost, bol, nesanicu, poboljšava koncentraciju i kvalitet života.

Kako da meditirate sa plamenom sveće: pomaže da sredite misli, očistite dušu i ostvarite želju

Grupa ove neuronaučnice odlučila je da prouči uticaj meditacije na mozak. U prvom istraživanju ispitivali su grupu koja već duže vreme meditira i grupu ljudi koji se ne bave meditacijom. Otkriveno je da oni koji dugo meditiraju imaju veću količinu sive materije u čulnim i senzornim delovima mozga. Takođe su otkrili više sive materije u prednjem korteksu koji je povezan sa pamćenjem i odlučivanjem. Siva materija je gornji sloj mozga koji igra ključnu ulogu u pamćenju, pažnji, percepciji, razmišljanju, govoru i svesti.

Kada meditiramo, svesniji smo, fokusiramo se na disanje, zvukove, sadašnji trenutak, a rad čula se povećava.

Dokazano je da se naš korteks sužava kako starimo - što dovodi do toga da starije osobe imaju oslabljene memorije. Međutim, ovo istraživanje pokazalo je da 50-godišnjaci koji redovno meditiraju imaju istu sivu materiju kao i 25-godišnjaci.

Pretpostavili su da je to zato što su 50-godišnjaci možda imali više sive materije i obavili su sledeća istraživanja.

Ovoga puta, uzeli su grupu koja nikada nije meditirala, poslali su ih na 8-nedeljni program meditacije i uklanjanje stresa.

Nakon 8 nedelja meditacije, u mozgu su otkrivene promene u pet različitih područja mozga.

Primarna razlika bila je u korteksu zadnjeg cingulata, koji uključuje funkcionisanje uma i samosvesti. Kao i u levom hipokampusu koji je odgovoran za učenje, pamćenje i emocije. I u delu mozga zvanom most, gde se proizvodi mnogo regulatornih neurotransmitera (hemijskih jedinjenja koja prenose signale kroz nervnezavršetke).

Takođe, uočena su smanjneja na amigdali, delu mozga koji je odgovoran za stres i anksioznost.

Sara Lazar ističe da je važno imati dobrog učitelja, jer je meditacija, iako jednostavna, takođe složena tehnika.

Izvor: Lovesensa