Svako ima svoju viziju o tome šta predstavlja termin srodnaduša. Kako ona izgleda, šta će uneti u naš život, kako će se naše percepcije stvarnosti promeniti nakon njenog dolaska...

Mnogi misle da je srodna duša osoba koju će upoznati i sa kojom će imati savršen život iz bajke. Smatraju da je ta osoba savršena dopuna koja će im u život doneti sve što im je nedostajalo.

Ali ova percepcija pomalo je naivna. Srodna duša s ene pojavljuje kako bi nam rešila sve probleme, već da bi nam pomogla da shvatimo pravu svrhu života svakodnevno nam pružajući razne životne lekcije. Ona nam pokazuje stvari koje o životu još nismo otkrili.

Ovo je možda teško shvatiti jer smo oduvek gledali romantičnefilmove i čitali romane koji se zasnivaju na susretu srodnih duša i savršenom životu koji zajedno nastavljaju. Svako ko je doživeo dublju vezu sa srodnom dušom zna da to bapš i nije uvek harmoničanodnos.

Važno je napmenuti da srodna duša ne mora presudno da bude partner, već prijatelj, brat, rođak ili neko drugi.

Svrha odnosa sa srodnom dušom je ubrzanje učenje. A učenje nikada nije lako. Zato ovakvi odnosi na koji način nisu slični situacijama iz romantičnih filmova.

U stvarnosti, to mogu biti najteži odnosi, puni izazova koji nas zaista dovode do teškoća. Oni mogu izazvati gnev, tugu ili frustraciju u nama. Sa srodnom dušom možemo očistiti sve moguće traume iz prošlosti, jer nam pokazuje ogledale onoga što moramo promeniti i izlečiti. Iz nas negativne emocije mogu izbiti kao vulkan. Ali dijamanti se stvaraju pod velikim turbulencijama.

PageBreak

Kako zaista izgleda odnos sa srodnom dušom: ovo je najveća zabluda u ljubavi
Foto: Shutterstock kako-zaista-izgleda-odnos-sa-srodnom-dusom-ovo-je-najveca-zabluda-u-ljubavi2

Zašto se onda susreti sa srodnim dušama događaju kada mogu da budu teški? Na ovaj način konačno podižemo svest o onome šta nosimo u srcu i šta je dobro promeniti i čega treba da se rešimo. Kada smo sami, to ne primećujemo. Zato su ovakvi odnosi dragoceni dar na putu učenja i rasta. U prošlosti smo potiskivali ko zna koliko bola i drugih emocija kojih nismo želeli da postanemo svesni.

Odnos sa srodnom dušom može pomalo pokrenuti sećanje na prošle traume. U ovim trenucima dobro je prepoznati da je reč o čišćenju starog i dozvoliti, a ne blokirati pročišćavanje. Budimo svesni da je to dobrodošlo i da će nam pomoći. Jednom kada se oslobodimo stvari iz prošlosti, zaista možemo stvoriti skladnije veze koje čak mogu ličiti na kraj romantičnog filma!

Lagani i bezbrižni odnosi zapravo nas ne uče ničemu važnom. U njima stagniramo i nikada se ne krećemo na bolje.

Srodna duša nas zato lako može iznervirati! Naravno, važno je imati granice i ne dozvoliti da nas toksični odnosi uništavaju. Srodna duša može nas "gurnuti" do ivice i učiniti nešto što je za naše apsolutno dobro. Samo je važno da budite svesni da prepoznate razliku i granice.

Ali budite saosećajni sa voljenim osobama i podržavajte ih u teškim trenucima dok prolaze kroz proces pročišćenja. Budite ljubazniji sa rečima i postupcima. Budite samo malo nežniji. Razgovarajte otvoreno. Na ovaj način možete zaista pomoći nekome da što je pre moguće izleči svoje stare rane.

Srodna duša nije nužno princ na belom konju ili mirna i nasmejana princeza. Ponekad je srodna duša prilično nervozna, ali nas istovremeno motiviše da se suočimo sa svim našim problemima, starim ranama i borimo se dok ne postignemo cilj. Sve u cilju da postanete bolja osoba.

Srodna duša neće spasiti naš svet, ali može nam pomoći i pokazati kako sami možemo da ga spasimo.

Izvor: Lovesensa