Emocije koje štete materici su odlaganje svojih najdubljih snova, htenja, potiskivanje kreativnosti. Materica je organ ženinih najdubljih osećanja prema samoj sebi i svom unutrašnjem svetu. Ukoliko imate problema sa matericom, važno je postaviti sebi dva pitanja: Koje to svoje snove zanemarujem, ignorišem? i Kakvim životom ja zaista želim da živim? Jako je važno biti iskren prema sebi, govoriti i živeti svoju unutrašnju istinu. Kao što ništa u životu nije slučajno, a najmanje nazivi delova našeg tela, volim ženama da kažem da grlić i grlo nemaju slučajno sličan naziv – neizgovaranjem sopstvene istine potiskujemo u sebe ogorčenost, nezadovoljstvo, strah, nesigurnost, koji se kasnije mogu manifestovati i kao zdravstveniproblem.

Emocije koje utiču na jajnike su loši odnosi u poslu i okruženju, želja da se na poslu ponaša maskulino, grubo, takmičarski porivi. Naravno, ambicija jeste zdrava, ali granica mora da postoji i svako treba da nađe svoju. Australijski Aboridžini kažu da je otrov sve čega je previše: ambicije, moć ili želje za dokazivanjem. Probleme sa jajnicima mogu izazvati strah i nesigurnost, finansijska ili fizička pretnja iz spoljašnjeg sveta, napuštanje partnera, veliki stres na poslu, pritisak sa kojim ne umemo (ili iz nekog razloga ne možemo) da se nosimo.

Energija praštanja je duboko isceljujuća za jajnike – ukoliko vas je neko ogorčio, uvredio, smognite snage da pronađete izvor ljubavi, mira i praštanja u sebi, ne vrtite u svesti sto puta istu neprijatnu situaciju ili razgovor, ne ponavljajte sebi šta biste rekli, odrecite se
toksične navike da osuđujte i kritikujete druge, a kada oprostite, u potpunosti zaboravite i više se nikada ne vraćajte na to. To su emocije koje ometaju životnu radost, kreativnost i mogućnost stvaranja novog, lepog i radosnog u vašem životu što se, često i na fizičkom planu, može oslikati na jajnike.

Uporne infekcije i problemi sa kondilomima mogu ukaziti i na pad imuniteta, ali i na ozbiljan zahtev vašeg organizma za promenom načina života i razmišljanja. Naravno, kada razmišljamo o ginekološkom zdravlju na ovaj, holistički način, napomenuću (iako se podrazumeva) da rad na emocijama nije zamena za adekvatnu terapiju i zdrav stil života, ali kada se problem vraća i pored svega preduzetog, mora se obratiti pažnja na širu sliku.

Izvor: Sensa

Tekst: Dr Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog – ordinacija Merida Pripremila: Marija Zatezalo

Izvor: Sensa