Jajnici, jajovod i materica deo su ženskog hormonskog sistema i igraju važnu ulogu u našem zdravlju. Klasična medicina ih tretira isključivo u ulozi razmnožavanja (posebno materice), pa ti organi prema medicini postaju nepotrebni, čak i suvišni, nakon završetka funkcije rađanja ili u slučaju nemogućnosti porođaja, a najbolje je ukloniti ih jer mogu "izazivati probleme".

Na ovaj način materica takođe simbolizuje položaj žene u društvu: ako se nismo ostvarili kao majke i supruge, često nailazimo na osude da nismo vredni sebe. Hirurško uklanjanje materice danas je u porastu, postalo je rutinski postupak koji se izvodi bez većih problema, pa se u lekarskim ordinacijama često čini kao da nemamo drugog izbora.

Pročitajte još:

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme

Koje emocije dovode do raka jajnika i materice i kako holistička ginekologija može da pomogne

Koji organi i i emocije direktno utiču na rad materice: emocije koje blokiraju začeće

Zdravlje materice takođe, između ostalog, zavisi i od toga da li se žena oseća dovoljno sposobnom, samopouzdanom i snažnom da uspostavi ravnotežu između finansijske i emocionalne stabilnosti i ostvari svoje želje i snove koji su povezane sa kreativnošću. Mnogi od nas ostaju u vezama koje ograničavaju i onemogućavaju da ostvarimo ono što želimo, a to takođe negativno utiče na zdravlje unutrašnjih organa, posebno materice.

Iako nam se spoljni sukobi često izgledaju kao najveći izazov, najveći i najvažniji sukob odvija se u nama samima i uključuje suočavanje sa sopstvenim strahovima. Najveći strah povezan je sa pitanjem da li smo sposobni da samostalno živimo i stvaramo. Često je ovaj strah toliko veliki da radije ostajemo u destruktivnim vezama, što takođe povećava verovatnoću da ćemo ugroziti svoje fizičko zdravlje.

Društveni sistem i patrijarhalno okruženje čine nam najviše štete. Stalno dobijamo poruke o tome kako je nemoguće biti finansijski nezavisan i istovremeno emocionalno ispunjen. Prihvatamo pogrešno uverenje da se ove dve potrebe međusobno isključuju i da naša vrednost zavisi od toga da li smo u braku ili ne.

Po rečima dr Christiane Northrup, materica je energetski povezana sa najdubljim osećajem žene prema sebi i njenom unutrašnjem svetu. Simbolizuje snove i one aspekte ženskog života koje zapravo želimo da živimo. Zdravlje materice je ugroženo kada žena ne veruje u sebe ili je preterano samokritična. Primarna energija u poremećajima materice je duboka spoznaja da ona ne može, ne sme ili ne zaslužuje da se oslobodi određene situacije ili da ne može naći rešenje koje bi joj donelo podršku.

Pitanje samopouzdanja treba postaviti kada je očigledno da nas lična i emocionalna nesigurnost ometa u izražavanju sopstvene kreativnosti. 

Svaka ćelija u telu odgovara na naše želje i potrebe duše. One su deo nas, naša esencija i zato je važno da nikada od njih ne odustanemo. Veoma je važno da se mi, žene, podržavamo mežusobno i podstičemo jedna drugu da se oslobodimo srtrahova i slabosti i ispričamo svoje priče.

Svaki deo naše anatomije sadrži mudrost i snagu za isceljenje, pa je poštovanje i ljubav prema vašem telu neophodan korak ka isceljenju. Posmatrajte mudrost svog tela i verujte porukama koje vam šalje u obliku upale, bola, pms-a i slično.

Živeti potpuno ispunjeno, bez straha, najbolja je prevencija i briga o sebi. Nikada nije pogrešno ili prekasno da uradite ono što vam je potrebno ili što želite. Važno je verovati da imate dovoljno moći da promenite svoj život na bolje.

Prilagođeno sa Sensa.si/Jadranka Boban Pejić