Ovi čokoladnikolači ne sadrže brašno, maslac, jaja ni rafinisani šećer. Jednostavno ih je napraviti i izvrstan su međuobrok ili desert koji će zadovoljiti sve vaše potrebe za čokoladom i slatkim.

Pročitajte još:

KREMPITA NA DRUGAČIJI NAČIN: Najkremastiji kolač koji se topi u ustima (RECEPT)

RECEPT ZA KREMASTI KOLAČ SA 2 JABUKE: Potrebni su vam sastojci koje već imate u frižideru!

KOLAČ KOJI MOŽETE DA JEDETE I KADA ŽELITE DA SMRŠATE: neodoljivi slatkiš od jabuka i ovsenih pahuljica - spreman za 15 minuta (RECEPT)

Sastojci:

  • 4 velike prezrele banane
  • 6 kašika nezaslađenog kakao praha

Sastojci za čokoladnu glazuru (neobvezno):

  • 2 kašike kokosovog ulja otopljeno
  • 1/4 šolje nezaslađenog kakao praha ili kakaa u prahu
  • 2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Posudu za pečenje veličine 20 x 10 centimetara obložite papirom za pečenje.

Zgnječite banane dok ne dostignu konzistencija pirea i ne ostane komadića banane. Možete ih ručno zgnječiti viljuškom ili kašikom ili upotrebiti blender ili procesor hrane. Umutite kakao u prahu dok se ne stvori glatko testo.

Ulijte testo u pripremljenu posudu. Lopaticom ravnomerno rasporedite testo po posudi. Udarite dnom posude nekoliko puta o radnu ploču kako biste uklonili mehuriće vazduha.

Pecite oko 20-25 minuta. Kad su brownies gotovi, površina bi trebala izgledati suvo i biti tamne boje, a središte ne bi trebalo biti tečno. Međutim, središte takođe ne bi trebalo biti potpuno stvrdnuto (odnosno, umetnuta čačkalica će se pojaviti mokra i ako lagano pritisnete prst na površinu, trebali biste osetiti da je središte još uvek mekano). Neka se brownies ohladi u posudi za pečenje. Zatim kolač stavite u frižider na 1-2 sata ili dok se ne stisne dovoljno za rezanje.

Da napravite glazuru, dodajte ulje i kakao u prahu u srednje veliku posudu. Umutite dok ne postane glatko i potpuno se sjedini. Vaša bi smesa trebala izgledati poput otopljene čokolade. Dodajte javorov sirup. (Javorov sirup dodajte na samom kraju jer će zgusnuti smesu. Ako ga dodate sa ostalim sastojcima, biće vrlo teško mešati.) Umutite dok se ne stvori glatka glazura. Rasporedite glazuru po površini browniesa nakon što se stisnu.

Napomene:

Nemojte preskočiti hlađenje browniesa. Ako ih ne stavite u frižider,neće se stvrdnuti, a unutrašnjost browniesa ostaće poput gustog pudinga. Nakon što se ohlade, ostaće stisnuti i možete ih ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
Nepojedene browniese čuvajte u frožideru.

Browniji su slatki, ali ne i preslatki. Možete jesti testo prije pečenja, a ako želite slađe browniese, u testo možete dodati malo javorovog sirupa ili komadića čokolade. Možete ih i ukrasiti glazurom.

Spolja će brownies biti vrlo tamni, gotovo crni kad su pečeni. Ovo je normalno.
Možete koristiti prirodni kakao u prahu.

Ne preporučujem pečenje u posudi većoj od 20 x 10 cm, jer će vaši browniesi biti pretanki. Ako želite koristiti posudu dimenzija 20 x 20, recept će biti potrebno udvostručiti.

Izvor: Sensa.hr