Savršena poslastica za hladne dane sa finim kremom i aromom jabuka i cimeta.

Nežna, lagana i idealna ako želite brzo i jednostavno da spremite nešto ukusno i slatko.

Pročitajte još:

RECEPT ZA NAJLEPŠI NOVOGODIŠNJI SLATKIŠ: Napravite poslasticu sa belom čokoladom, jogurtom i mandarinama

POSEBNA SALATA VITAMINSKA BOMBA OD KUPUSA I ŠARGAREPE: Neverovatno je ukuSna, a nikada je niste probali (RECEPT)

RECEPT ZA NAPITAK KOJI JE PUN SELENA: Pravi se od 4 sastojka, pije se ujutru, a odličan je protiv virusa i za jačanje imuniteta

Reept za kremasti kolač sa jabukama

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 150g smeđeg šećera
  • 100g butera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 30g vode
  • 2 jabuke
  • 50g kukuruznog skroba
  • 400g mleka (može i bademovo ili kokosovo mleko)
  • vanilin šećer
  • cimet

Priprema:

U posudu sipajte brašno, 50 g šećera, istopljeni buter, 1 žumance i 1 kašičicu praška za pecivo. Mešajte rukom dok se svi sastojci ne sjedine, a onda izvadite testo na ravnu podlogu, mesite još 3 minut, pa ga napravite u obliku valjka. Podelite dobijeni valjak od testa na dva jednaka dela, zavijte u foliju i ostavite u friider da odstoji oko 30 minuta.

Dok testo stoji pripremite fil.

U posudu sipajte šećer, 1 jaje i 1 belance, pa umutite dok se šećer ne istopi. Dodajte 20 ml mleka i kukuruzni skrob, pa priomešajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Stavite na blagu vatru i kuvajte fil, a zatim dodajte preostalo mleko, pa kuvajte uz stalno mešanje. Fil je gotov posle 10-ak minuta, odnosno kada dobijete fin i gust krem.

Očistite i iseckajte jabuke na manje kockice, pa ih ubacite u tiganj, dodajte malo vode i dinstajte na blagoj vatri oko 10 minuta. Pospite jabuke cimetom i promešajte.
Sklonite sa vatre.

Vatrostalnu posudu podmažite buterom i pospite sa malo brašna. Izvadite testo iz frižidera i prvu polovinu nanesite na dno posude tavnomerno stiskajući testi i oblikovajući ga rukama.

Preko testa sipajte jabuke sa cimetom, a zatim kremasti fil. Drugu polovinu testa izrendajte u posebnu posudu, pa pospite preko fila. Stavite kolač u rernu da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.

Pripremljen kolač pospite sa malo vanilinig šećera i cimeta.

Izvor: Lovesensa