Tokom života suočavamo se sa brojnim hormonskimpromenama. Sve počinje sa pubertetom, a onda dolazi do udara hormona u trudnoći, pa nakon porođaja, a tokom menopauze takođe s emenja naš hormonalni status.

U svakom peirodu života u kojem se menja hormonalni status važno je promeniti način žiota po pitanju ishrane i fizičke aktivnosti. Babica i doktorka integrativne medicine Aviva Rom ističe da se jedna namirnica za balans hormona posebno preporučuje ženama u 40 -im i 50-im godinama. 

Reč je o batatu, povrću poznatijem kao slatki krompir. Kada nivo estrogena u 40. i 50. godini života počinje da opada, varenje hrane postaje otežano, a metabolizamusporen. Takođe, javlja s epojačana želja za slatkišima, nezdravim ugljenimhidratima i lakše se gojimo.

Slatki krompir pomaže da se brzo zasitite i smanjite apetit jer je bogat zdravim ugljenim hidratima. Sadrži rezistentni skrob koji je izuzetno zdrav za varenje i zdravlje creva, a u organizmu se fermentiše i deluje kao probiotik.

Ukoliko imate problema sa varenjem, slatki krompir vam može pomoći, a pored toga, pun je antioksidanata, vitamina i minerala. Sadrži vitamin A, vitamin C , mangan, vitamin B6, magnezijum i kalijum.

Isecite slatki krompir (batat) na kriške, začinite ga sa soli, biberom, peršunom, malo belog luka i maslinovim uljem. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni i dobićete superzdrav i ukusan ručak. 

Izvor: Sensa