Često smo izloženi stresu, na poslu, kod kuće, u prevozu, u kupovini... U susretu sa stresom naše telo stres posmatra kao pretnju, a mozak (konkretno mali deo mozga koji se naziva hipotalamus) šalje niz nervnih i hormonalnihsignala kako bi upozorio nadbubrežne žlezde da počnu sa lučenjem hormona stresa koje se nazivaju kortizol i adrenalin.

Pročitajte još:

KAKO DA ZA SAMO 20 MINUTA DNEVNO SMANJITE KORTIZOL - HORMON STRESA: Ovo je naučno dokazano!

Stres napisan jezikom hormona glasi kortizol

Povišen nivo kortizola najčešće je uzrokovan stresom i može negativno da utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Nakon što se stresna situacija završi, nivo kortizola se ne smanjuje odmah. Preterana izloženost stresu i lučenje kortizola mogu biti okidači za razne rizične upalne procese u telu.

Kako biste povratili osećaj smirenosti i razvili odbrambeni mehanizam na stres, važno je da pronađete aktivnosti i tehhnike koje vam mogu pomoći da se opustite, a neke od najboljih su meditacija, joga, boravak u prirodi, art terapija...

Nivo i efekat kortizola u našem organizmu zavisi i od načina ishrane, a evo koje grupe namirnica mogu pomoći da smanjite negativne efekte kortizola i sačuvate zdravlje:

1. Omega 3 masne kisline

Brojne studije pokazuju da OMega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju rizik od upalnih procesa u telu uzrokovanim stresom. Jedite masnu ribu poput lososa, tune, pastrmke, sardine... Odličan izvor ovih masnih kiselina su i orasi koje možete konzumirati za užinu.

2. Probiotici

Hrana bogata probioticima snižava nivo kortizola. Fermentisana hrana poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kombuhe bogata je korisnim bakterijama za zdravlje creva. Prirodan izvor probiotika su i crni i beli luk, praziluk, špargla, jabuka i banana.

3. Složeni ugljeni hidrati

Određeni ugljeni hidrati mogu podstaći mozak da stvara lučenje hormona sreće - seratonina. To su integralne žitarice, grašak, pasulj, sočivo i batat.

4. Kalijum

Hrana bogata kalijumom poput avokada, lisnatog zelenog povrća, banana i paradajza pomaže u održavanju krvnog pritiska, što je izuzetno važno, jer kada počne pojačano lučenje hormona stresa, pritisak se naglo povećava.

Izvor: Lovesensa