Tokom života, žensko telo prolazi kroz značajne promene: period odrastanja, reproduktivne funkcije, menopauza - ove faze ostavljaju trag na fizičko i psiho-emocionalno stanje. Pored toga, žena se može suočiti sa gojaznošću, neredovnim menstruacijama, neplodnošću i mnogim drugim problemima. Zato se u ajurvedi puno pažnje poklanja zdravlju žene, jer od njenog stanja zavisi dobrobit svih budućih generacija. Ajurveda ne samo da pomaže kod bolesti, već nudi i širok spektar preventivnih mera za podršku zdravlju žena.

Kako se nositi sa menstrualnim problemima?

Nelagodnost pre menstruacije i bol tokom ciklusa doživljavaju mnoge žene, a ovi simptomi posledica su hormonalnih promena.. Ali neke žene to doživljavaju svakog meseca što utiče na fizičke, mentalne i emocionalne aspekte života i ometa u svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Ukoliko je bol uporan I jak, obavezno se obratite lekaru, dok kod prolaznih simptoma može da pomogne ajurveda:

Pijte tople čajeve i puno vode. Vruć čaj pomoći će u smanjenju intenziteta bola i opuštanju zgrčenih mišića karlice. Čaj se može kuvati od kamilice, nane, lavande i limunske trave, đumbira i kardamoma. Đumbir ublažava bol, bori se protiv umora, tipičnog u periodu PMS-a. Dodajte malo meda i limunovog soka u čaj od đumbira i komzumirajte kao napitak

Vežbajte laganu jogu
Da biste ublažili menstrualne grčeve, isprobajte asane istezanja i opuštanja: baddha konasana, upavishtha konasana, balasana itd. Joga tokom menstruacije je veoma efikasna, samo treba da izaberete prave vežbe.

Nežna samomasaža
Prvog dana ciklusa, masirajte donji deo stomaka uljima za opuštanje (od nane, smilja, lavande...) kako biste smanjili bol i poboljšali redovnost ciklusa.

Izbegavajte kafu
Male promene u ishrani mogu pomoći u ublažavanju menstrualnog bola. Smanjite ili eliminišite kafu tokom menstruacije. Kafa sadrži supstance koje sužavaju krvne sudove, što tokom ciklusa remeti normalan krvotok u predelu karlice.

Povedite računa o ishrani
Jedite što više sveže hrane. Ovih dana obratite pažnju na namirnice koje su bogat izvor kalijuma. To mogu biti banane za poboljšanje rada creva. Povećajte hranu bogatu gvožđem - sočivo, spanać, mahunarke, seme bundeve, brokoli. Dodajte cimet koji ima antiinflamatorna svojstva. Pored toga, bogat je izvor vlakana, kalcijuma, gvožđa i mangana. U čašu vrele vode dodajte 1/4 kašičice mlevenog cimeta, kuvajte još nekoliko minuta, ohladite, a zatim dodajte malo meda i pijte polako.

 Izvor: Sensa