Zbog savremenog životnog stila dešava se da jedemo u autu, stojeći, kada smo pod stresom, u žurbi, ili jedemo hladne ostatke pravo iz frižidera...

Pri takvom jedenju, varenje ne može biti pravilno pa čak i ekološki proizvedena, zdrava hrana postaje nezdrava za naše telo. Iz tog razloga, ajurveda nas podseća na upayoga samsthu - umeće jedenja.

Mnogima od nas je zaista stalo do toga šta jedemo. Kupujemo organske proizvode, izbegavamo GMO, merimo koliko u našoj ishrani ima antioksidanata, procenjujemo glikemijski indeks, uzimamo u obzir sve činioce koji se odnose na kvalitet hrane koju jedemo.

Kako da pravilno pijemo vodu: 10 zlatnih ajurvedskih pravila...

Međutim dosta toga je uzaludan trud ako ne pridajemo dovoljno pažnje samom procesu jedenja. Nije bitno samo šta jedemo, već i kako. Ajurveda, nauka o životu, uči nas i tome kako treba jesti, te evo nekoliko osnovnih smernica.

1. Jedite hranu dok je topla.

Hrana ne bi trebalo da bude previše vruća, ali ni previše hladna. Topla hrana osigurava to da se agni ne ugasi (probavna vatra) koja je potrebna za dobro varenje.

2. Jedite sveže kuvanu hranu.

Sveža hrana je puna prane (životne sile) i hranjivih materija, ali oni se smanjuju ​​ubrzo nakon što je hrana skuvana. Do trenutka kada hrana postaje ostatak, svojstva se menjaju, te hrana poastaje teška telu za varenje. Kuvanje svakog obroka nije baš realna okolnost, ali barem pokušajte da izbegnete onu hranu koja je kuvana pre više od 24 sata.

3. Jedite pravilnu količinu hrane.

Prejedanje dovodi do smetnji pri varenju, a neuhranjenost do gubitka snage.

PageBreak

Najbolja razmera za pun stomak

Ne postoji standardna količina hrane koju bi trebalo pojesti jer smo svi različiti i imamo različite potrebe. Pronađite svoju pravu količinu ispunjavanjem stomaka u sledećoj razmeri: 50 odsto hranom, 25 odsto tečnošću, a 25 odsto ostaje praznim za procese varenja.

4. Žvaćite hranu temeljno i jedite umerenim tempom.

Varenje počinje u ustima. Ispravno žvakanje hrane olakšava ostatak obrade.

5. Pre sledećeg obroka sačekajte dok se prethodni ne svari.

Ajurveda kaže da je prerano hranjenje sistema glavni uzrok bolesti. Kako da znate da je vaša hrana svarena? Po tome što ćete se osećati lagano, entuzijastično, gladno i žedno.

5 koraka za ublažavanje emocionalne gladi...

6. Jedite otprilike u isto vreme svaki dan.

Telo odlično funkcioniše kad mu obezbedimo rutinu.  Sistem za varenje radi dobro kada može očekivati ​​svoje obroke u određeno vreme. Tada je dobro pripremljen i spreman za akciju.

7. Jedite kad ste gladni.

Glad (odnosi se na pravi osećaj gladi, ne na hirove) je prirodni poriv koji ne treba potiskivati. Nakon što ste uspostavili rutinu ishrane, videćete da ste gladni onda kad je vreme obroka i nećete da žudite za grickalicama. Slušajte naznake gladi koje vam telo daje.

8. Nikada nemojte jesti kad ste uznemireni.

Hrana će izgubiti vrednost u sistemu za varenje ako je jedete u negativnom stanju uma. Ako ste uznemireni, ljuti, ili plačete, odložite obrok dok se ponovo ne budete osećali dobro.

9. Jedite u mirnoj i staloženoj atmosferi.

Mirna okolina pospešuje i miran um. A stanje uma ima veliki uticaj na fizičko telo i proces probave.

10. Uvek jedite sedeći.

Dajte sve od sebe da ne jedete u autu, dok hodate, ili dok stojite. Telo ne želi multitasking dok jedete. Sedenje osigurava da je sva vaša energija posvećena prehrani i probavi.

11. Fokusirajte se na hranu.

Kada posvetite hrani punu pažnju, imaće bolji ukus, uživaćete više i bićete manje u iskušenju za prejedanjem jer ćete primetiti signale zasićenja. Izbegavajte "kradljivce" pažnje kao što su televizija, čitanje, ili neki rad.

12. Ostanite da sedite i nekoliko minuta nakon svakog obroka.

Nemojte da sednete samo da biste nešto pojeli i odmah potom ustati i nastaviti dalje. Budite mirni još neko vreme da vaš sistem za varenje počne da radi svoj ​​posao.

Ove smernice su u suštini vrlo jednostavne. Kada se odlučite za sezonsku, lokalnu, organsku hranu odgovarajuću za vaše telo, i jedete je na pravi način, i vaše telo može obraditi tu dobru hranu na pravilan način. Dobro zdravlje počinje dobrim varenjem.

Izvor: Atma.hr