Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da pravilno jedemo: 12 ajurvedskih zlatnih pravila

Glad je prva, prirodna faza procesa varenja, a na nama je da obezbedimo da se taj proces izvede tako da naša hrana bude i naš lek!

  Izvor: Foto: Profimedia

Zbog savremenog životnog stila dešava se da jedemo u autu, stojeći, kada smo pod stresom, u žurbi, ili jedemo hladne ostatke pravo iz frižidera...

Pri takvom jedenju, varenje ne može biti pravilno pa čak i ekološki proizvedena, zdrava hrana postaje nezdrava za naše telo. Iz tog razloga, ajurveda nas podseća na upayoga samsthu - umeće jedenja.

Mnogima od nas je zaista stalo do toga šta jedemo. Kupujemo organske proizvode, izbegavamo GMO, merimo koliko u našoj ishrani ima antioksidanata, procenjujemo glikemijski indeks, uzimamo u obzir sve činioce koji se odnose na kvalitet hrane koju jedemo.

Kako da pravilno pijemo vodu: 10 zlatnih ajurvedskih pravila...

Međutim dosta toga je uzaludan trud ako ne pridajemo dovoljno pažnje samom procesu jedenja. Nije bitno samo šta jedemo, već i kako. Ajurveda, nauka o životu, uči nas i tome kako treba jesti, te evo nekoliko osnovnih smernica.

1. Jedite hranu dok je topla.

Hrana ne bi trebalo da bude previše vruća, ali ni previše hladna. Topla hrana osigurava to da se agni ne ugasi (probavna vatra) koja je potrebna za dobro varenje.

2. Jedite sveže kuvanu hranu.

Sveža hrana je puna prane (životne sile) i hranjivih materija, ali oni se smanjuju ​​ubrzo nakon što je hrana skuvana. Do trenutka kada hrana postaje ostatak, svojstva se menjaju, te hrana poastaje teška telu za varenje. Kuvanje svakog obroka nije baš realna okolnost, ali barem pokušajte da izbegnete onu hranu koja je kuvana pre više od 24 sata.

3. Jedite pravilnu količinu hrane.

Prejedanje dovodi do smetnji pri varenju, a neuhranjenost do gubitka snage.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj