Poznato je da su probiotici najznačajniji saveznici zdravih creva, a najviše ih ima u namirnicama poput kiselog kupousa, jogurta i kefira. Ali, prema gastroenterologu Marvinu Singu ne bismo trebali zanemariti i biljke i začine koje takođe mogu imati neverovatan efekat po održanja zdravlja crevne mikroflore.

Začini su maštoviti dodatak koji jelima daju specifičan ukus, a mnoogi specijaliteti bez njih ne bi imali tu specifičnu aromu bez njih. Ako bi navedeni agstroenterolog izabrao jedan superzdrav začin za zdravlje creva, to bi svakako bio korijander.

Prepun antioksidanasa poput vitamina A koji pozitivno utiče na zdravlje očiju i kostiju, ali i vitamin C bez koga imunitet ne bi mogao da bude snažan. Jedna od najvećih prednosti korijandera jeste što je on bogat kvercetinom, moćnim flavonoidom sa antivirusnim i protivupalnim svojstvima koji podstiče imunitet i poboljšava zdravlje.

Korijander je sjajan za detoksikaciju, izbacuje iz creva nagomilane toksine, ali i čisti jetru od svih štetnih elemenata koji su nepovoljni po ceo digestivni sistem i organizam. Takođe, reguliše nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje osobama sa visokim šečerom.

Kako upotrebiti korijander za zdravlje creva
Shutterstock 

Ova biljka, kao čudesni dar prirode, sjajan je lek u borbi protiv lenjih creva i zatvora. Ukoliko želite da pročistite creva i ubrzate njihov rad, napravite jendostavan napitak od korijandera. U dva dl ključale vode sipajte kašičicu suvog ili kašiku svežeg korijandera. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, pa popijte čaj posle jela.

Sa korijanderom možete začiniti razna jela, od čorbi, pečenja, ribe, do raznih mešavina sa povrćem i pirinčem. Ipak, najbolje je jesti ga u svežem obliku, pa nekoliko listova možete dodati u salatu.

 Izvor: Sensa