Vlakna smanjuju rizik od srčanihoboljenja, dijabetesa tipa 2 i bolesti creva, ali sve više je kod odraslih osoba zabeležen smanjen unos vlakana, piše Lovesensa.

Odrasla osoba treba dnevno da pojede oko 30 g vlakana, a istraživanja pokazuju da većina ljudi pojede skoro duplo manje.

Nutricionisti otkrivaju da se tokom nedostatka vlakana u telu javljaju sledeća 3 simptoma: lenja creva (bol tokom vršenja nužde), zatvor i dijareja.

Ako kod sebe primećujete neka od ovih simptoma, važno je što pre promeniti način ishrane kako bi unosom vlakana poboljšali funkcionisanje crevneflore i sprečili dodatne kompllikacije.

Za doručak jedite integralne žitarice ili ovsenu kašu, a beli hleb i pastu zamenite integralonom varijantom.

Umesto belog počnite da jedete braon pirinač, a umesto pomfrita jedite kuvani ili pečeni krompir. U ishranu uključite pasulj, sočivo, leblebije, a za svaki ručak treba da imate jelo od povrća.

Umesto kupovnih slatkiša, zasladite se svežim ili suvim voćem, kao i ceđenim sokom. 

Užina treba da se sastoji od svežeg voća, povrća, neslanih orašastih plodova i semenki.

Ishrana bogata vlaknima pomaže da se oslobodimo bolova u stomaku, sačuvamo zdravlje creva, ubrzamo metabolizam i smanjimo telesnu težinu.

Međutim, i tokom ove ishrane treba da budete umereni, jer i previše vlakana može izazvati stomačneprobleme.

Izvor: Lovesensa