Evo koje namirnice loše utiču na zdravlje creva i usporevaju probavu!

Zatvor stolice je problem koji nastaje ako imamo manje od tri stolice u jednoj nedelji, piše Lovesensa.
Većina odraslih osoba sve češće se suočava sa ovom tegobom, a jasni znaci su nadutost, gasovi i "glasna" creva.
Glavni uzrok za nastanak zatvora stolice svakako je neadekvatan način ishrane. Određene namirnice uzrokuju zatvor, dok druge čine probavu zdravom.
Evo koje namirnice loše utiču na zdravlje creva i usporevaju probavu:
1. Alkohol
Konzumiranje veće količine alkohola dovodi do dehitratacije organizma. Alkohol podstiče izbacivanje urina u povećanoj meri, što može uzrokovati na zatvor stolice. Takođe, creva mogu i drugačije reagovati na alkohol, jer ovo piće može da uzrokuje i dijareju. Sve zavisi od organizma, ali jasno je da alkohol ima poguban efekat po zdravlje creva i da remeti normalne metaboličke procese u telu.
2. Gluten
Osobe koje su netolerantne na gluten konzumiranjem ovog proteina mogu značajno narušiti crevnu mikrofloru. Intolerancija na gluten prepoznaje se po nadutom stomaku i grčevima. Ukoliko imate celijakliju, a često konzumirate hranu koaj sadrži gluten, postoji povećan rizik za sindrom nervoznih creva.
3. Prerađene žitarice
U ovu grupu spadaju beli hleb, beli pirinač, testenina, peciva. Smanjen unos vlakana preko ove hrane negativno utiče na funkcionisanje creva i uzrokuje zatvor. Preporučuje se da prerađene žitarice zamenite sa žitaricama od celog zrna.