Zatvor stolice je problem koji nastaje ako imamo manje od tri stolice u jednoj nedelji, piše Lovesensa.

Većina odraslih osoba sve češće se suočava sa ovom tegobom, a jasni znaci su nadutost, gasovi i "glasna" creva.

Glavni uzrok za nastanak zatvora stolice svakako je neadekvatan način ishrane. Određene namirnice uzrokuju zatvor, dok druge čine probavu zdravom.

Evo koje namirnice loše utiču na zdravlje creva i usporevaju probavu:

1. Alkohol

Konzumiranje veće količine alkohola dovodi do dehitratacije organizma. Alkohol podstiče izbacivanje urina u povećanoj meri, što može uzrokovati na zatvor stolice. Takođe, creva mogu i drugačije reagovati na alkohol, jer ovo piće može da uzrokuje i dijareju. Sve zavisi od organizma, ali jasno je da alkohol ima poguban efekat po zdravlje creva i da remeti normalne metaboličke procese u telu.

2. Gluten

Osobe koje su netolerantne na gluten konzumiranjem ovog proteina mogu značajno narušiti crevnu mikrofloru. Intolerancija na gluten prepoznaje se po nadutom stomaku i grčevima. Ukoliko imate celijakliju, a često konzumirate hranu koaj sadrži gluten, postoji povećan rizik za sindrom nervoznih creva.

3. Prerađene žitarice

U ovu grupu spadaju beli hleb, beli pirinač, testenina, peciva. Smanjen unos vlakana preko ove hrane negativno utiče na funkcionisanje creva i uzrokuje zatvor. Preporučuje se da prerađene žitarice zamenite sa žitaricama od celog zrna.

PageBreak

7 namirnica koje su pogubne po veša creva: evo koja hrana izrokuje zatvor i usporava probavu
Foto: Shutterstock 7-namirnica-koje-su-pogubne-po-vesa-creva-evo-koja-hrana-izrokuje-zatvor-i-usporava-probavu2

4. Mleko i mlečni proizvodi

Kravlje mleko, sirevi i namazi mogu izazvati nadimanje i zatvor. Mlečni proizvedi naročito loše utiču na zdravlje i rad creva kod osoba koje su intolerantne na laktozu. Njima se preporučuje da kravlje mleko zamene sojinim. Sa druge strane, jogurt je prirodni lek i pokretač creva jer održava zdrav balans bakterija u crevnoj flori.

5. Crveno meso

Sadrži vrlo malu količinu vlakana, a puno masnoća. Određena istraživanja pokazala su da postoji veza između crvenog mesa i karcinoma debelog creva. Ako imate problem sa zatvorom, zamenite crveno meso ribom i piletinom - sadrži malo masnoća, a puno proteina. Ako ne možete da se odreknete crvenog mesa, počnite da ga jedete uz povrće koje je bogato vlaknima.

6. Brza i pržena hrana

Ova hrana je pogubna po rad creva jer sadrži malo vlakana i puno nezdravih masti. Usporava probavu, ugrožava metabolizam i uzrokuje zatvor. Takođe, grickalice poput čipsa, kolačića, mlečne čokolade i sladoleda zamenite sa voćem i povrćem.

7. Japanske jabuke

Ova ukusna voćka sadrži visok nivo tanina koji utiču na sekreciju i kontrakcije creva i usporava njihovo fnkcionisanje. Osobe koje često imaju problem sa zatvorom treba da smanje unos japanskih jabuka.

Izvor: Lovesensa