Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važnost mikrobioma i zašto je on prva linija odbrane zdravlja

Sve je više naučnika i lekara koji dovode u vezu celokupno stanje našeg organizma s uravnoteženošću crevne flore i zdravljem creva. Kažu da se tamo skriva naš drugi mozak i da creva komuniciraju s ostalim delovima organizma. Otuda ...

  Izvor: Shutterstock

Upravo to tvrdi dr Nataša Kembel-MekBrajd (Natasha Campbell-McBride), neurološkinja i nutricionistkinja, koja smatra da ono što jedemo i time utičemo na svoja creva može da bude duboko povezano s poremećajima i bolestima poput autizma, depresije, ADHD-a, disleksije i drugih.

Nakon dugotrajnog proučavanja ovog problema, dr Kembel-MekBrajd svoja iskustva je sažela u knjizi GAPS: Crevno-psihološki sindrom. Proučavajući zdravstvena stanja svojih pacijenata, autorka je otkrila da u gotovo svim slučajevima deca i odrasli oboleli od spomenutih bolesti pate od tegoba sa varenjem, i ustanovila je čvrstu povezanost između nezdrave crevne flore i toksičnosti hemikalija koje nastaju kao nusproizvod nesvarene hrane.

Ti toksini, tvrdi, mogu ozbiljno da ugroze ravnotežu hemije mozga. Za ovaj odnos je skovala naziv crevno-psihološki sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS, o kom smo s njom razgovarali. Njena knjiga je namenjena roditeljima dece koja pate od alergija, atopijskog dermatitisa, oslabljenog imuniteta, čestih upala uva, tegoba sa varenjem, usporenog razvoja i mnogih drugih stanja, ali i odraslima koji se bore s autoimunim ili upalnim bolestima creva, kao i zdravima koji dobro zdravlje žele i da zadrže.

Povezane vesti

Još je Hipokrat, pišete u svojoj knjizi, zaključio da bolest započinje u sistemu za varenje. Vi idete i korak dalje, ukazujući čak i na povezanost crevne flore s mentalnim bolestima i poremećajima?

Ljudsko telo je naseljeno mikrobima, a njihova najveća zajednica živi unutar našeg sistema za varenje i naziva se crevnom florom. U zdravoj crevnoj flori svi mikrobi žive u harmoniji, podržavajući, ali i kontrolišući jedni druge. Našem organizmu pomažu da pravilno svari i apsorbuje hranu, štite naš sistem za varenje, partnerski rade s našim imunim sistemom, dakle, obavljaju mnoštvo korisnih funkcija.

Nažalost, savremeni čovek već decenijama kvari, oštećuje svoju crevnu floru. Na primer, svakom kurom antibiotika ćemo da uništimo veliku zajednicu dobrih bakterija u svojim crevima, što će da rezultira narušenom ravnotežom mikroba, odnosno porastom broja mikroba u crevima, a to uzrokuje bolesti.

Povezane vesti

Šta se nakon narušavanja ravnoteže crevne flore događa u organizmu?

Kada je crevna flora oštećena, ne možemo pravilno da varimo hranu i nastaje smanjivanje vrednih nutrijenata u organizmu. Istovremeno, patogeni mikrobi oštećuju zid creva, čineći ga poroznim, propusnim, tako da se hrana apsorbuje nesvarena, a to podstiče razvoj alergija i intolerancije.

Ti patogeni mikrobi proizvode na hiljade toksičnih kombinacija, hemijskih materija koje organizam apsorbuje u krv kroz porozne zidove creva, a potom se šire telom. U koji god organ dospeju, uzrokovaće bolest. Umesto da obavljaju svoj probavni zadatak, creva tad postaju glavni izvor toksičnih materija u telu. Imuni sistem, svakako, na to reaguje i razvijaju se alergije, autoimune bolesti i hronične upale. Kad toksini iz creva dospeju do mozga, uzrokuju mentalne bolesti i poremećaje poput autizma, poteškoća u učenju, ADHD-a, disleksije i drugih. To je ono što nazivam GAPS.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj