Ovakva ishrana omogućava odmor digestivnom sistemu, dajući više energije prirodnom procesu detoksifikacije tela. Tokom detoksa, kada se u pripremanju kičerija doda odgovarajuće povrće, ono daje teksturu, ukus i predstavlja važan izvor vlakana.

Ajurvedski tipovi Vata, Kapha i Pitta: karakteristike i slabosti doša

Sastojci:

  • 1 šolja belog basmati pirinča
  • 1/2 šolje žutog mungo dala
  • 2 supene kašike gija

Začini:

  • 1/4 kašičice crnog semena slačice
  • 1/2 kašičice kumina u zrnu
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 1/2 kašičice komorača u prahu
  • 1 prstohvat asefotide (hing)
  • 1 kašičica sveže narendanog đumbira
  • 1 kašičice prirodne mineralne soli
  • 6 čaša vode

Lekoviti puter gi

Priprema:

Mungo dal potopiti preko noći ili minimum četiri sata pre kuvanja. Prosuti vodu od natapanja i dodati pirinač, zatim isprati smesu još minimum dva puta, ili dok voda od ispiranja ne postane bistra.

Šta da nabavite u prodavnici zdrave hrane: 7 namirnica koje treba što pre uvesti u ishranu

U šerpi srednje veličine zagrejati gi na umerenoj vatri, i dodati seme crne slačice i kumin. Ostaviti na vatri dok zrnca ne počnu da pucketaju. Zatim dodati kurkumu, korijander, komorač, asefotidu i svež đumbir. Brzo mešati dok ne pusti aromu par momenata. Dodati pirinač i dal u šerpu i dinstati kratko konstantno mešajući. Zatim dodati 6 čaša vode i pojačati vatru na maksimum dok ne dođe do ključanja. Kada proključa, dodati so, smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da se kuva otprilike 40 minuta.

Po želji, ovom receptu se može dodati lako svarljivo povrće (špargla, šargarepa, celer, tikvica, slatki krompir, grašak).

Izvor:Lovesensa.rs