- Prstohvat jednog od 6 moćnih začina - čilija, đumbira, cimeta, kurkume, crnog bibera i bosiljka - ubrzava metabolizam i topi kilogame.
- Začini koji imaju zagrevajući efekat ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masti.
Stručnjaci za ishranu i dijetetičari nas odavno uveravaju da je za efikasno mršavljenje neophodna drugačija ishrana. Vežbanje je samo dodatak koji će ubrzati proces mršavljenja, vitko oblikovati telo, učvrstiti ga i pomoći u eliminaciji celulita. Stoga, ono što se svakodnevno nađe na tanjiru ima najveći uticaj na izgled.
Pored jasnih smernica koje navode da bi za mršavljenje trebalo da ograničimo ili eliminišemo šećer, brzu hranu, slane grickalice, slatka pića i alkohol, preporučuje se i da dopunimo ishranu začinima koji imaju zagrevajući efekat na telo i efikasno ubrzavaju metabolizam.
Dodavanje prstohvata začina u ovsene pahuljice, supu, griz ili sendviče garantuje bolje varenje i, posledično, brži gubitak težine. Štaviše, začini koji sagorevaju masti mogu divno poboljšati ukus i aromu. Takođe su potpuno prirodni i imaju mnoga svojstva koja poboljšavaju zdravlje. Dakle, čime bi trebalo da začinite oboke da biste smršali?
1. Čili
Ljute papričice, i u prahu i sveže, kada se dodaju jelima, imaju efekat zagrevanja, pojačavaju energiju i utiču na metabolizam u mirovanju. Zahvaljujući kapsaicinu, supstanci koja utiče na proces termonegeze, odnosno pretvaranja energije u toplotu, mogu povećati sagorevanje kalorija i do 10 procenata. Čili takođe produžava osećaj sitosti, čak i nakon malog obroka. Dovoljan je samo prstohvat da biste uživali u njegovim blagodetima.
2. Đumbir
Đumbir je začin koji takođe ima blagotvorno dejstvo na sistem za varenje i varenje. Ulje sadržano u njegovim rizomima stimuliše lučenje pljuvačke i želudačnog soka, a takođe ima i holeretička svojstva. Konzumiranje đumbira - i svežeg i mlevenog - ima zagrevajući efekat i poboljšava metabolizam. Na osnovu brojnih studija, znamo da jedna od komponenti đumbira, gingerol, može ubrzati sagorevanje masti na stomaku, kao i one nagomilane na unutrašnjim organima (visceralna masnoća opasna po zdravlje). Đumbir se preporučuje kao začin za poboljšanje ukusa salata, supa, kolačića, jela od mesa i ribe, kao i jela od pirinča i testenina. Ovo su najbolji korejski napici koji urzavaju mršavljenje.
3. Crni biber
Crni biber je veoma potcenjen začin koji se koristi u većini jela. Pored crnog, postoje i druge vrste bibera, kao što su beli, crveni i zeleni. Oštar ukus začina, kao i njegova svojstva koja podstiču mršavljenje, garantovani su alkaloidom koji se zove piperin. Zahvaljujući prisustvu ovog jedinjenja, jela obogaćena biberom povećavaju lučenje digestivnih sokova, blago podižu telesnu temperaturu i time stimulišu metabolizam. Biber izložen visokim temperaturama može izgubiti svoja vredna svojstva, pa je najbolje začinjavati jela njime na samom kraju kuvanja ili pečenja.
4. Cimet
Cimet je neverovatno svestran, aromatičan začin koji takođe dobro funkcioniše kao zamena za šećer. Možete ga posuti po kafi, granoli, ovsenoj kaši, dodati ga u napitke, pa čak i jela od ribe.
Cimet reguliše metabolizam ugljenih hidrata, doprinosi zdravom nivou šećera u krvi, a takođe povećava osetljivost ćelija na insulin i stimuliše metabolizam. Preporučuje se u ishrani osoba sa dijabetesom i onih koji se bore sa prekomernom težinom ili gojaznošću. Pola kašičice cimeta dnevno je dovoljno da se vide njegovi efekti.
Takođe vredi pripremiti mešavinu cimeta za mršavljenje – jednostavno rastvorite kašičicu začina u pola čaše tople vode, dodajte prstohvat meda i nekoliko kapi limunovog soka. Ovaj napitak se preporučuje na prazan stomak pre doručka – to će održati vaš metabolizam na vrhuncu tokom celog dana. Proverite koji doručak od 4 sastojka rastvara celulit.
5. Kurkuma
Odavno je poznato da je kurkuma jedan od najzdravijih začina na svetu. Kurkuma je korisna za imunitet, deluje antiinflamatorno, kao antioksidans, antibakterijski, antivirusno...
Pored toga, kurkuma poboljšava varenje, stimuliše lučenje pankreasnih enzima i želudačnog soka, a ima sposobnost da ubije apetit. Zbog svoje intenzivne žute boje i prepoznatljivog ukusa, savršeno se slaže sa jelima na bazi pirinča.
6. Bosiljak
Bosiljak svoja dobra svojstva uglavnom duguje eteričnim uljima, koja:
- stimuliše crevnu peristaltiku
- olakšavaju apsorpciju hranljivih materija
- stimulišu lučenje želudačnog soka.
Svakako bi trebalo da bude uključen u ishranu onih koji pokušavaju da smršaju, ali i svih koji pate od raznih digestivnih tegoba. Svež bosiljak je fantastičan dodatak salatama, supama i jelima napravljenim od biljaka koje proizvode gasove poput boba, pasulja, masnih sireva i mesa. Pomaže u smirivanju crevnih grčeva i smanjenju nadimanja.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO: