Probiotici (pro bios - za život) su živi mikroorganizmi - bakterije ili gljivice koje inače nalazimo u crevnoj mikroflori zdravih ljudi, a koji se danas često dodaju hrani kako bi se uspostavila narušena ravnoteža.

Prebiotici su kompleksni ugljeni hidrati koji su važni za probiotike - služe im kao hrana i tako pomažu njihov opstanak, rast, razvoj i razmnožavanje.

Navodimo listu od 7 namirnica: 4 moćna izvora probiotika i 3 namirnice bogate prebioticima koji blagotvorno deluju na imunitet i opšte stanje organizma. Svakako, jogurt je već najpoznatiji i najpopularniji izvor probiotika kod nas. Treba napomenuti da nisu svi jogurti isti - proizvodi „obogaćeni" dodatim šećerima mogu proizvesti više štete nego koristi.

Kombuha je idealna zamena za sve one koji izbegavaju mlečne proizvode. Pravi koktel dobrih bakterija (Gluconacetobacter, Acetobacter Lactobacillus Zygosaccharomyces) poboljšava varenje i obavezan je element mnogih detoks programa.

Kimči (korejski kiseli kupus) obiluje probioticima zahvaljujući procesu fermentacije, a beli luk koji se koristi kao začin donosi važni prebiotik.

Kako da napravite korejski kiseli kupus: kimči, moćni probiotik...

Miso je japanski začin od fermentisane soje, najčešće se koristi u miso supi, a poboljšava varenje, obara krvni pritisak i smiruje upalne procese u organizmu.

Kefir je kod nas nešto manje popularan - ovaj „brat" jogurta uz važne probiotike donosi organizmu i kalcijum, vitamin B12 i magenezijum.

Čičoka je bogata inulinom, značajnim prebiotikom - u 100 gr nalazi se od 11 do 14 grama, a uz njega dobijamo i dosta kalijuma, kao i folnu kiselinu, vitamin C, B1 i B2.

Maslačak je moćan izvor inulina - u suvom korenu u jesen ima ga čak i do 40 odsto. Možete ga koristiti kuvanog, sirovog ili iseckanog, prosušenog i prženog kao zamena za kafu.

Kombuha jača imunitet i diže nivo energije...

Luk je namirnica bogata prebioticima - to se odnosi kako na beli i crni luk, tako i na praziluk: inulin je zastupljen sa 2 do 6 odsto u crnom luku, 3 do 10 odsto u praziluku i 9 do 16 odsto u belom luku.

Izvor: Lovesensa