Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potiče iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka. Visoka je između 30 i 90 cm, a njeno lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.

Naziv potiče od grčke reči koriannon, što znači stenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova. Osim što se primenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih delovanja na zdravlje.

Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Pozitivni učinci korijandera na zdravlje:

1. Čisti organizam od toksina i teških metala

Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.

2. Prirodni je lek za anemiju

Korijander sadrži železo, koje se lako apsorbuje u krv, zbog toga direktno pomaže u lečenju anemije. Ako ste anemični, stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete pomešati s maslinovim uljem, soli i začinima i namazati ga na hleb.

3. Ublažava artritis i reumu

Kineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu deluju protiv reume i artritisa te su vrlo delotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti. Delotvoran je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tečnosti iz organizma.

4. Smanjuje nivo holesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su delotvoren u smanjivanju količine holesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama.

Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za obolele od dijabetesa.

PageBreak

Čisti organizam, reguliše probavu i smanjuje holesterol: mnogi su zaboravili da je ova biljka čudesna za zdravlje
Foto: Shutterstock cisti-organizam-regulise-probavu-i-smanjuje-holesterol-mnogi-su-zaboravili-da-je-ova-biljka-cudesna-za-zdravlje1

5. Normalizuje probavu

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koji sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimuliše rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva, kao i lečenje proliva.

Delotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Sveži listovi korijandera stimulišu apetit.

6. Ublažava menstrualne tegobe

Korijander je stimulans koji potiče lučenje endokrinih žlezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

7. Leči usne čireve

Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno delovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u lečenju čireva, korijander također osvežava dah.

8. Čuva zdravlje očiju

Korijander je bogat antioksidantima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića.

Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput konjunktivitisa.

9. Pomaže kod kožnih bolesti

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, anti-gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za lečenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih obolenja.

Osim toga korijander pomaže u lečenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak.

Smatra se da semenke smrvljene u prah, pomešane s medom pojačavaju seksualnu želju.

PageBreak

Čisti organizam, reguliše probavu i smanjuje holesterol: mnogi su zaboravili da je ova biljka čudesna za zdravlje
Foto: Shutterstock cisti-organizam-regulise-probavu-i-smanjuje-holesterol-mnogi-su-zaboravili-da-je-ova-biljka-cudesna-za-zdravlje3

Kako koristiti korijander

List korijandera uvek se koristi svež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok europska kuhinja više koristi zrelo i osušeno seme.

Sveže mleveno seme korijandera izvrstan su dodatak pecivima, supama, jelama od povrća i mahunarkama.

Sveže lišće korijandera možete dodati u supu, salatu ili jelo od povrća. Možete od njega napraviti i pesto (pastu) od korijandera.

Sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svežeg korijandera
  • 2 kašike soka limuna
  • 6 kašičica maslinovog ulja
  • morska so

Priprema:

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog hleba.

Izvor: Alternativa za vas/Stil