Detoks biljka koja pomaže da očistite telo od teških metala i toksina - evo na koje organe najpovoljnije utiče!

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potiče iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka. Visoka je između 30 i 90 cm, a njeno lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.
Naziv potiče od grčke reči koriannon, što znači stenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova. Osim što se primenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih delovanja na zdravlje.
Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.
Pozitivni učinci korijandera na zdravlje:
1. Čisti organizam od toksina i teških metala
Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.
2. Prirodni je lek za anemiju
Korijander sadrži železo, koje se lako apsorbuje u krv, zbog toga direktno pomaže u lečenju anemije. Ako ste anemični, stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete pomešati s maslinovim uljem, soli i začinima i namazati ga na hleb.
3. Ublažava artritis i reumu
Kineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu deluju protiv reume i artritisa te su vrlo delotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti. Delotvoran je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tečnosti iz organizma.
4. Smanjuje nivo holesterola i šećera
Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su delotvoren u smanjivanju količine holesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama.
Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za obolele od dijabetesa.