Visok krvni pritisak je rizičan po život i zdravlje celog organizma, zato je neophodno promeniti određene navike i tako sprečiti hipertenziju, piše Lovesensa.

Visok krvni pritisak često je uzrokovan viškom kilograma i nedostatkom fizičke aktivnosti. Najbolja prevencija jeste da svakodnevno merite i kontrolišete pritisak i pazite šta i koliko jedete. Jedan od najvećih okidača za visok pritisak jeste prekomerno konzumiranje soli. Ako često jedete slanu hranu, ne zaboravite da so zadržva vodu u organizmu, a višak vode čini da se pritisak povećava. Osim terapije koju vam stručno lice prepiše, za prevenciju visokog pritiska treba unositi više namirnica koje su bogate kalijumom. Pored toga što smanjuje visok pritisak, kalijum reguliše i negativne efekte koje prekomeran unos soli ostavlja na organizam.

Namirnica koja je bogata kalijumom jeste spanać, pa jedna šolja (156 g) spanaća sadrži čak 540 mg kalijuma, ističu stručnjaci i dodaju da spanać sadrži puno više kalijuma u odnosu na banane. Najbolje je da jedete sirov spanać u salati, ali mnogi biraju da naprave smuti od spanaća. Napravite zeleni napitak tako što ćete u blender dodati 2 šake spanaća, bananu, 2 jabuke, vodu, sok od jednog limuna i malo žutog šećera. Dobićete 700 ml ukusnog i zdravog napitka koji reguliše visok pritisak.

Izvor: Lovesensa

Čaša ovog napitka smanjuje visok krvni pritisak: najbolji prirodni lek protiv rizične hipertenzije
Foto: Shutterstock procitajte-jos5

Ako jedete ovo za doručak, smanjujete rizik od visokog pritiska: ova namirnica štiti telo od hipertenzije

Visok krvni pritisak je stanje koje pogađa sve više ljudi širom sveta, a razmera i razvoj ovog oboljenja podstiče nas da što pre u svoj život uvedemo određene mere prevencije, piše Lovesensa.

Često konzumiranje nezdrave hrane i manjak fizičke aktivnosti najviše utiču na povećanje klrvnogpritiska, a takvo stanje negativno se odražava na zdravlje krvnih sudova i vitalne organe.

Promena načina ishrane, naročito izbacivanje soli iz svakodnevnog jelovnika pomaže da se zaštitimo od hipertenzije, ali stručnjaci ističu jednu namirnicu kao odličan izbor za doručak ukoliko imate povišen pritisak.

Jaja zbog količine preteina koja sadrže predstavljaju odličan obrok za osobe koje pate od hipertenzije. Jedno veće jaje sadrži više od 6 g proteina, a svakodnevni unos proteina utiče na smanjenje pritiska.

Preporučuje se da pojedete nekoliko jaja svake sedmice, jer je dokazano da se konzumiranjem ove namirnice umanjuje rizik od povećanog pritiska za 11 do 21 odsto.

Jaja sadrže hranljive materije poput proteina, riboflavina (vitamin B), fosfora i selena. Takođe, pored pritiska, jaja regulišu i nivo holesterola u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i infrakta.

Ukoliko ste na dijeti, jaja su takođe odličan izbor, jer proteini čine da se duže osećamo siti.

Ako patite od visokog krvnog pritiska, konzumirajte jaja bez soli.

Izvor: Lovesensa