Kombinacija čokolade, jagode i vanile je ono što svi volimo - napolitanske kocke podsećaju nas na sladoled, a harmoničan spoj ukusa osvaja sve generacije. Ovo je veganska i zdravija varijanta kolača, a priprema se lako - bez pečenja!

Sastojci za sloj od čokolade:

  • 55 g kokosovog kondenzovanog mleka
  • 25 g kokosova šećera
  • 25 ml javorova sirupa
  • 50 g kokosova maslaca
  • 50 g veganske mlečne čokolade, grubo naseckane

Sastojci za sloj od jagoda:

  • 100 g svežih jagoda, očišćenih
  • 55 g kokosovog kondenzovanog mleka
  • 25 g kokosovog šećera
  • 2 kašičice javorovog sirupa
  • 50 g kokosovog maslaca
  • 60 g bele veganske čokolade ili sirovog kakao maslaca, grubo naseckanog

Sastojci za sloj od vanile:

  • 105 g kokosovog kondenzovanog mleka
  • 60 g kokosovog maslaca
  • 50 g bele veganske čokolade ili sirovog kakao maslaca, grubo naseckanog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Dno i strane kalupa za kolače, veličine 10,5 x 20 cm, pokrijte papirom za pečenje.

Za čokoladni sloj, kondenzovano mleko, šećer, javorov sirup i kokosov maslac kuvajte mešajući na srednje jakoj vatri oko 5 minuta ili dok se šećeri na rastope - ne dopustite da uvri. Sklonite sa vatre pa dodajte naseckanu mlečnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Smesu odmah prelijte u kalup zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na pola sata.

Za sloj jagoda, smiksajte voće u blenderu. Kašicu potom procedite kroz fino sito odvajajući krute delove od telnosti. Proceđeni sok, kondenzovano mleko, šećer, javorov sirup i kokosov maslac kuvajte mešajući, na srednje jakom plamenu oko 5 minuta ili dok se šećer na rastopi - ne dopustite da uvri. Sklonite sa vatre, dodajte belu čokoladu, mešajte dok se ne rastopi. Smesu odmah sa kašikom raspodijelite na sloj čokolade, zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na pola sata.

Za sloj od vanile, na srednjem do laganom plamenu, mešajući rastopite kondenzovano mleko i kokosov maslac. Uklonite s vatre pa dodajte belu čokoladu i ekstrakt vanile. Miješajte dok se čokolada ne rastopi. Smesu sa kašikom raspodelite na sloj sa jagodama, zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na dva sata.

Izvadite kolač iz kalupa, uklonite papir za pečenje i isecite ga na 12 kockica.
Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do mesec dana.

Izvor: Sensa