Ono što je najbolje kod ovog kolača jeste da vam neće trebati ništa za merenje ili mućenje. Tek jedna posuda je dovoljna, kao i čaša jogurta kojom se mere ostali sastojci. Vrlo brzo je gotov, a svi se sastojci samo povežu i "ubace" u posudu za pečenje.

Zdrava užina: bombice od lanenih semenki (RECEPT)

Za ovu verziju korišćene su višnje iz kompota, ali možete iskoristiti najdraže voće, sezonsko ili miks svega navedenog.

Posebno je sočan uz bobičasto voće poput borovnica, brusnica, kupina i malina, kao i jabuke, a veliki sladokusci mogu ga premazati i najdražim pekmezom nakon što se ispeče.

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše od jogurta integralnog pšeničnog brašna
  • 1 čaša smeđeg šećera
  • 1/2 čaše kokosovog, maslinovog ili suncokretovog ulja (ako koristite kokosovo ulje ili maslac u krutom stanju, malo ga otopite)
  • 2 - 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • kesica vanilinog šećera
  • prstohvat soli
  • izrendana korica jednog limuna
  • sveže voće (brusnice, maline, borovnice, jabuke) ili iz kompota - ali ne više od 100 g

Zamena za hleb i zdrava grickalica: kako da napravite slane integralne krekere sa semenkama (RECEPT)

Priprema:

Pomešajte sve sastojke osim voća u jednoj velikoj posudi. Koristite uvek jednaku meru za jogurt i ostale sastojke koji se mere u čašama (ako imate veću količinu jogurta, merite prema običnoj šolji za čaj ili kafu od 250 ml). Lagano mešajte varjačom dok ne dobijete polutečnu glatku smesu. Ako je smesa pregusta dodajte malo soka iz kompota.

Zagrejte rernu na 180°C. Premažite posudu za pečenje uljem i brašnom po želji. Izlijte smesu u posudu, dodajte željeno voće na vrh i pecite oko 40 minuta na srednjoj rešetki. Proverite da li je pečeno čačkalicom.

Izvor: Zdrava krava