Bundeva je izvrsna zimska namirnica, a toliko je svestrana da može da bude deo svakog obroka. Prepuna je vitamina, minerala i bogata je karotenom, pa je uvrstite u svoj jelovnik i uz ovaj slasni recept za američke palačinke koji predlažemo.
Sastojci i priprema:
1 jaje
200 gr pirea od bundeve (skuvajte bundevu i ispasirajte je)
šolja mleka
1 kašika maslinovog ulja
2 šolje brašna (mešavina belog, heljdinog i ražanog brašna)
1 kašika meda
½ kašičice cimeta
½ kašičice mlevenog đumbira, ili komadić sveže narendanog đumbira
½ kašičice soli
kesica praška za pecivo
Pomešajte u jednoj činiji suve, a u drugoj vlažne sastojke, pa ih spojte ali nemojte smesu mnogo mešati, tek da se sjedini. Zagrejte kašiku ulja ili komad putera na tiganju i ispecite palačinke i prelijte karamel sosom.
Za pripremu karamel sosa, stavite 200 gr šećera u dublju posudu i zagrevajte mešajući, dok šećer ne počne da se topi. Kada proces topljenja započne, to je znak da prestanete da mešate, osim što možete povremeno da malo okrenete šerpicu. Sve radite na srednjoj vatri dok šećer ne dobije zlatnu boju. Polako dodajte 200 ml slatke pavlake sobne temperature. Budite pažljivi jer će šećer burno odreagovati na pavlaku. Mešajte. Nastavite da kuvate na niskoj temperaturi dok se sav šećer ponovo ne rastopi u pavlaci. Smesa će lagano početi da se zgušnjava i postaće kremasta. Dodajte komadić putera, prstohvat soli i malo ekstrakta vanile.
Izvor: Sensa