Jesen je vreme koje volimo da provedemo ušuškani u kući, da pijemo čaj i čitamo omiljenu knjigu. Kada je napolju hladno i sumorno, ne postoji ništa lepše od popodneva provedenog sa najmilijima, uz zdrave slatkiše koje ste sami napravili i celu kuću ispunili mirisima. Predlažemo da napravite zdrave mafine s bundevom, kraljicom jesenje trpeze. Bundeva je niskokalorična i veoma zdrava namirnica. Prepuna je vlakana, beta-karotena, sadrži vitamine C, B1, B2, B3, B6. Tu su i folna kiselina i mineralimi (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Ako ste vegan ili postite, mleko i jogurt možete da zamenite proizvodima na biljnoj bazi. Dodatni plus ovog recepta je što se ne dodaje nikakva masnoća, ni ulje niti puter, kao ni veštački šećer.

Sastojci:

  • 200 g grubo rendane bundeve
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • 175 g gustog jogurta
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka (može i biljno)
  • 1 kašika meda
  • 175 g integralnog brašna
  • 1½ kašičice praška za pecivo
  • 25 g seckanih oraha

 Priprema:

Kratko obarite bundevu i procedite. Dodajte jogurt, jaja, mleko, jogurt i med, a zatim brašno, prašak za pecivo, začine i orahe. U kalup za mafine stavite papirnate korpice ili svaki kalup premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20- 25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvor: Sensa