Spavanje je jedan od osnovih preduslova zdravog života jer se tokom sna naše telo odmara i regeneriše. Da bi imao svoj puni efekat na fizičko i mentalno zdravlje, san mora da traje minimum 7 sati i to u kontinuitetu. Međutim, iako nam je odmor neohodan, spavanje može biti poremećeno iz više razloga:

Neadekvatna temperatura u prostoriji

Optimalna temperatura vazduha u prostoriji za spavanje je oko 18 stepeni. Ako vam je previše hladno ili suviše toplo, možda će vam biti teško da utonete u san.

Buka

Buka je, naročito u urbanim sredinama, među najvećim ometačima sna, a osim saobraćaja, to mogu biti i bučni susedi, zvonajva telefona ili poruke koje stižu...

Kasna večera

Lekari ističu da poslednji obrok treba da bude lagan. Preporučljivo je da se pojede najkasnije dva sata pre spavanja.

Šolja kafe uveče

Kofein aktivira mozak, pospešuje koncentraciju, ali mnogim osobama ometa san. Izbegavajte da pijete kafu kasno uveče.

Stres

Kada ste preopterećni i napeti, razmišljate šta niste uradili, koje još obaveze imate, naprežete svoj um do krajnjih granica, stoga nije čudno što ne može da se umiri kako biste zaspali i odmorili se.

Nakon što eliminišete osnovne uzroke za loš san, evo šta još možete da uradite:

1. Prošetajte uveče pre spavanja- dovoljan je jedan krug po kraju, na svežem vazduhu. To će vam opustiti telo, ali i odagnati negativne misli.

2. Napravite toplu kupku i stavite mirišljave soli za opuštanje i relaksaciju

3. Pročitajte nekoliko stranica knjige ili pišite dnevnik. Ova navike će vam skrenuti misli sa briga i problema, pa ćete se lakše uspavati.

4. Pustite muziku za opuštanje ili meditaciju. To su specifilne frekvencije koje oslobađaju naš um negativnih misli.

Izvor: Sensa