Poznata vam je preporuka da je večeru najbolje preskočiti i da ne treba jesti minimum dva sata pre nego što odete na spavanje, ali kada ne možete da zaspite praznog stomaka, postoje namirnice koje se preporučuju.

Možete jesti niskokaloričnu hranu sat vremena pred spavanje, dajući prednost hrani koja sadrži aminokiselinu triptofan. Ove namirnice neće se "lepiti" za srtomak ili struk, odnosno neće loše uticati na figuru, a pomažu da zaspite siti. Naravno, važno je da pazite na količinu.

1. Kefir zadovoljava ove uslove jer sadrži kalcijum koji se bolje apsorbuje uveče, kao i probiotike koji su dobri za varenje. Kefir je niskokaloričan, a potrebno je da izaberete onaj sa 1-1,5% masti.

2. Ćureće meso je još jedna dobra opcija za kasnu užinu. Ima malo kalorija, sadrži proteine koji su važni za funkcionisanje metabolizma i osećaj sitosti. Večernja upotreba ćuretine treba da bude umerena, ne više od 80 g.

3. Bademi - Korisno je pojesti malo (ne više od 40 g) badema pre spavanja. Sadrži magnezijum koji smiruje nervni sistem, pa može pomoći da se lakše uspavate i smanjite nesanicu.

4. Jabuke - Najbolje je da pred spavanje jedete pečene jabuke jer se lakše apsorbuju i vare. Jabukle su niskokalorične, a brzo će vas zasititi.

5. Trešnje su bogate triptofanom i pomažu da se lakše uspavate i imate kvalitetan san. Nemojte preterati sa konzumiranjem trešanja kasno uveče zbog šećera koje ovo voće sadrži, već pojedite samo par, toliko da se malo zasladite pre nego što zaspite.

Izvor: Sensa