Štitasta žlezda jedna je od najvažnijih žlezda u našem organizmu jer hormoni koje luči utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju, na trudnoću, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma. Poslednjih godina, oboljenje štitaste žlezde sve je učestalije, čak i među mlađom populacijom, a najčešće se ispoljava u vidu nedovoljnog lučenja hormona (hipotireoza) ili prekomernog lučenja (hipertireoza). Oboljenja štitaste žlezde mogu se javiti nakon terapija zračenjem, trudnoće, kao posledica različitih autoimunih bolesti, a sve više istraživanja ukazuju na to da je oboljenje štitaste žlezde i psihosomatska bolest i da na njeno funkcionisanje u velikoj meri utiču stres, tj.naše emocije i reakcije na spoljašnju sredinu i sve ono što nam se dešava.

Štitna žlezda „oseća“ naše emocije i ono podsvesno što potiskujemo. Samim tim, osobe koje ne poštuju svoje granice, koje žele sve da urade na vreme, potiskuju emocije, plaše se kritika, i toga da neće ispuniti tuđa očekivanja imaju povećan rizik da obole od štitne žlezde.

Povezanost fizičkog i mentalnog zdravlja

 Ako posmatramo štitastu žlezdu iz energetskog ugla, ona povezuje  telo osobe sa grlenom čakrom (energetskim centrom). Od ove čakre zavise snaga volje i sposobnost donošenja odluka. Ako štitasta žlezda luči previše hormona, to može da ukazuje na to da osoba vodi previše aktivan način života. Ona bi želela da živi opuštenije i mirnije, ali to sebi ne može da priušti, jer na prvo mesto stavlja druge, kojima treba da pomogne, pa tek onda sebe. Tačnije, zapostavlja sebe. Vrlo često osoba koja pati od hipertireoze pokušava nekome nešto dokazati ili probuditi nečiju ljubav. Previše je zahtevna prema sebi i drugima. Plaši se situacija u kojima nema kontrolu. Njeni postupci su često nemotivisani i nisu zasnovani na njenim pravim potrebama.

Kada štatasta žlezda radi usporeno i ne luči dovoljno hormona, to može da ukazuje na to da osoba ne pokazuje svoje potrebe i ne nastoji da ostvari svoje želje. Plaši se da deluje i ima problem sa samopouzdanjem. Grlena čakra se takođe smatra kapijom za obilje- slušajući svoje prave želje, pokazujemo poštovanje prema svom Ja. Kada smo u balansu i miru sami sa sobom, ništa nam ne nedostaje- ni sreća ni ljubav ni materijalno.

Šta da radite ako patite od hipertireoze?

Ako vaša štitna žlezda luči previše hormona, trebalo bi da promenite način života- da naučite da usporite tempo, da uživate u životu. Ključ je da otkrijete svoj prirodan ritam života koji će zadovoljiti i vas, ali i vaše voljene. Štitasta žlezda povezana je sa rastom, a kada osvestite svoje prave potrebe, to će vam omogućiti da duhovno rastete i otkrijete svoju svrhu i pravu misiju u životu.

Šta da radite ako patite od hipotireoze?

Ako vaša štitna žlezda nije dovoljno aktivna, morate da se rešite svojih zabluda- vi možete da upravljate tokom svog života, imate pravo da živite kako želite, da ostvarujete svoje potrebe… Naučite da oprostite sebi, ali i drugima, ako su vas na neki način povredili. Znajte da se ti ljudi nisu pojavili u vašem životu slučajno, već su imali svoju svrhu, tj. bili su vam lekcija.

Ukoliko imate problem sa štitastom žlezdom, uz prepisanu terapiju, poradite i na svom mentalnom zdravlju. Misli i emocije igraju veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja celokupnog našeg organizma, stoga radite na promeni uverenja i misaonih obrazaca koji vas sputavaju i toksično utiču na vaše mentalno, ali i fizičko zdravlje.

Izvor: Sensa