Radimo na poslu koji ne vlimo, počinjemo veze iz straha da ćemo biti sami, radimo mnoge stvari jer „tako bi trebalo da bude“. U isto vreme, bombarduju nas društvene mreže sa savršenim i srećnim životima, sa svih strana vidimo neke uspešane ljude… Gubimo se u moru informacija, udaljavamo se od pravog ja. Čini nam se da na svoj život gledamo spolja, kao da u njemu ne učestvujemo. Kao rezultat toga, počinjemo da se osećamo loše. I to nije samo pitanje zdravlja, već i kvaliteta života uopšte. Naša veza sa telom, sa našom dušom je uništena. Unutrašnji glas nam govori da smo na pogrešnom mestu. Mi živimo, ali kao da nismo prisutni.

Kako zaista da živimo svoj život?

1. Analizirajte trenutno stanje

ko vam se čini da "nešto nije u redu" sa vašim životom, onda vam se ne čini. Osećaj vas ne vara. Dajte sebi priliku da istražite svoje emocije. Kako se osećate? Kako se to manifestuje kroz vaše telo? Šta vam smeta i zbog čega?

2. Formirajte sliku željene stvarnosti

Kako želite da se osećate svaki dan? Čime želite da ispunite svoje vikende i radne dane? Ovaj korak je neophodan da biste podesili svoj cilj, da ne biste lutali. Zapitajte se šta je ono što zaista želite? Nemojte razmišljati o onome što bi trebalo da želite prema važećim društvenim normama. Imate prava da želite šta god, bez obzira na vaše godine, pol, status, obrazovanje…

3. Sagledajte šta je dobro u vašem životu

Bitno je da osetite podršku u sebi i izvan sebe, da naučite da vidite vrednost u svakom danu. Koja dostignuća imate na koja ste ponosni? Šta već volite u sebi i svom životu? Čime ste zadovoljni? Mora da postoji tako nešto. Kroz osećaj unutrašnje podrške postaje moguće krenuti ka ekspanziji, ka životu kakav želite.

4. Počnite da slušate svoje istinske želje

Počnite sa malim – šta želim sada, u ovom trenutku? Šta želim da jedem za doručak? Da li sada stvarno želim kafu ili je to samo navika? Možda mi je sada bolji čaj? Kroz ove banalne primere se učite da slušate sebe u svakom trenutku i da idete za njima.

5. Prestanite da se poredite sa drugima

Vi se osoba za sebe, nema potrebe da upoređujete dostugnuća i uspehe sa drugim ljudima i da se zbog toga osećate loše, jer mislite da ste mogli više. Zapamtite, koliko god da je vaš život jedinstven, takav je i vaš recept za sreću. Možda vas ne bi učinilo srećnijim da budete poput neke osobe koju poznajete. Možda ni ona nije srećna, samo takav utisak želi da ostavi. Poredite se samo sa sobom kakvi ste bili juče i pokušajte da sutra budete bolji isključivo sebi!

6. Budite sam sebi prijatelj

Unutrašnji kritičar je u nama utopljena kolektivna slika koja neprestano kritikuje, grdi, obezvređuje, zastrašuje. Posvetite sebi što više ljubavi, brige, pažnje, češće gledajte na sebe kao na dobrog prijatelja, kao na voljenu i najdražu osobu. Samim tim će i glas kritike biti tiši.

7. Dajte sebi vremena da promenite i oblikujete svoju željenu stvarnost.

Da li ste ikada pokušali da požurujete sebe? Ako to uradite, nećete ništa postići jer na silu ne ide ništa. Dozvolite sebi da idete polako i postepeno, korak po korak.

Izvor: Sensa