Često zaboravljamo koliko je važno biti zahvalan. Čak i kada neko učini nešto dobro za nas ili nam pokloni, mi to uzimamo zdravo za gotovo i kažemo hvala bez obraćanja mnogo pažnje na to. Ipak, iskazivanje zahvalnosti ima veliku isceliteljsku moć i pozitivne vibracije. Svaki dan bi trebalo započeti rečju “hvala”. Dok ste još u krevetu, zahvalite se za kvalitetan odmor koji vam je pružen. Onda recite hvala na tome što ste se jutros probudili. Hvala za uspešan novi dan!

Za početak, pokušajte da sastavite listu svih stvari na kojima ste zahvalni. Morate da razmislite? Stvar je u tome što svi mi često vidimo mane, stvari koje nisu dobre ili mislimo da nisu nešto na čemu treba da budemo zahvalni. Upravo to nas ljuti, razočarava nas, ponižava ali ipak treba da kažemo hvala. Zašto? Zato što su to lekcije koje smo naučili- podsetnici koji nam govore da nastavimo drugačije kako ne bismo pravili iste greške. Upravo te stvari su one koje nas čine onakvima kakvi jesmo.

Vežbajte zahvalnost

Uzmite papir i olovku i svakog dana napravite listu od 10 stvari koje su se tog dana desile i na kojima ste zahvalni. Biće dana kada nećete moći da smislite 10 stvari, ali uskoro ćete shvatiti kako vam ova vežba pomaže da ostanete prisutni u svom životu i da postoji toliko stvari na kojima možete da se zahvalite. Shvatićete da što je lakše sastaviti listu, to ćete biti bliže tome da ostanete fokusirani na sebe. Zahvalnost nam pomaže da sagledamo svet iz drugačije perspektive. Takođe nas uči da verujemo svojoj intuiciji – sebi. Izražavajući svoju zahvalnost, čak i za stvari koje smatramo nevažnim, učimo da verujemo životu.
Ako započnemo i završimo naše dane izražavanjem zahvalnosti, videćemo koliko smo zapravo blagosloveni, a da toga nismo ni svesni.

 Izvor: Sensa