Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahvalnost u praksi: u kojoj meri smo zaista zahvalni?

Iako je reč „zahvalnostˮ sveprisutna, pitanje je koliko nas ono što o toj reči pročita zaista i primeni?

  Izvor: Profimedia

Koliko nas živi zahvalnost? Jer nije dovoljno samo čitati i slušati o tome, sve je to teorija… Potrebno je primeniti zahvalnost u praksi. Mnogi se pitaju „A na čemu da budem zahvalan, jedva sastavljam kraj s krajem, podstanar sam, imam troje dece koju treba da hranim i školujem, rashodi su mi neuporedivo veći od prihoda i stalno sam u kreditima i minusima! Na čemu da budem zahvalan!”. Pitaju se kako da sastave kraj s krajem, što jeste razumljivo, a ne pitaju se kako bi bilo da vidimo šta mi to sve imamo umesto da vidimo samo ono što nemamo. Međutim, izgleda da to što imamo ipak nije dovoljno i nije dobar razlog da budemo zahvalni. Jer, zaboga, „vidi šta sve nemamo”!

Zdrav čovek vidi finansijske probleme, ali ne vidi koliko je blagosloven što je zdrav. Jer šta će mu zdravlje kad nema evre, je l’ da. Koga zanima da bude zdrav, glupost. Materijalno situiran čovek vidi materijalno situiranijeg čoveka i njegov ferari, ali često ne vidi svoje uspehe, svoja dva džipa u garaži i svoje tri kuće na tri različita kontinenta. Uvek je nezadovoljan. I uvek hoće još. Duhom siromašan čovek vidi najnoviji mobilni telefon koji on nema, a koji, bože moj, svi drugi imaju. Zato im svima zavidi, ali ne vidi prijatelje koje ima i koji ga vole. Namrgođen čovek upire prstom u onog koji se smeje i pita ga šta je smešno, umesto da se i sam nasmeje i sam proveri šta je smešno. Možda mu se čak i svidi da se smeje... Ali u koga će onda da upire prstom. A i ne može on da se smeje kad je u problemima. Ne ide da otplaćuje rate kredita i da bude nasmejan i vedar. Nema veze što ima decu koja nižu uspehe u školama, to se ne računa. Glupo je da na tome bude zahvalan. Uglavnom, trava je, kako to svi znamo, u tuđem dvorištu uvek zelenija i sendviči su uvek ukusniji u tuđim kućama. Čiji su vama horizonti lepši od vaših?

Moja sreća ne zavisi od vas, već od mene: kome ste verni da biste bili srećni

Neko je jednom rekao ovako: „Mogu da se žalim što grm ruža ima trnje ili da budem zahvalan što neki grmovi imaju ruže.” To da li ćemo da se žalimo ili ćemo da budemo zahvalni, zavisi isključivo od nas. Može da nam kaže ko šta hoće i možemo da pročitamo sve ikada napisano o zahvalnosti, ali sve nam je to džaba ukoliko izaberemo da se žalimo. Sami biramo šta ćemo.

Razlozi da se žalimo uvek mogu da se nađu, baš uvek. Ali i razlozi da budemo zahvalni uvek mogu da se nađu, baš uvek. I kao što se razlozi za žaljenje umnožavaju što se više žalimo, tako se i razlozi za zahvalnost umnožavaju što smo više zahvalni. To vrlo lako možete da proverite ukoliko se odmah, tu gde jeste, osvrnete oko sebe. Ukoliko pogledate u nebo. Ukoliko otvorite prozor i čujete cvrkut ptice. Ukoliko pustite omiljenu pesmu i dozvolite sebi da u njoj uživate. Ukoliko gledate i vidite. Ukoliko slušate i čujete. Ukoliko sebi date slobodu da vidite kakve vas sve magije okružuju! Toliko je toga… Toliko je prizora koji čekaju da ih vidite, prizora koji vam nekada blješte pred očima ali sklanjate pogled pa ih ne vidite. Pravite se da ih ne vidite. Jer vi imate oči da vidite samo ono što nemate, je l’ da? Toliko je ritmova koji jedva čekaju da ih čujete i uz njih zaigrate. Toliko je sreće koja jedva čeka da je udahnete! Toliko je života koji želi da ga živite. Jer uprkos svim problemima i kreditima i minusima i stresu i pritiscima i nervozama – život je lep. La vita e bella!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj